Makrotalous

Yksi vahingonlaukaus riittää – Onko Ukraina musta joutsen?

Yksi vahinko ja Ukrainan ja Krimin tilanne saattaa kärjistyä katastrofiksi. Sijoitusmarkkinoille kriisi saattaa pahimmassa tapauksessa olla musta joutsen; ennakoimaton ja vaikutuksiltaan valtava shokki.

Musta joutsen tarkoittaa tapahtumaa, jonka toteutumisen todennäköisyys on erittäin epätodennäköinen. Sen toteutumista ei ole mahdollista ennustaa; se ymmärretään ja havaitaan vasta jälkikäteen. Lisäksi sen vaikutus on valtava.

Sijoitus- ja talousmaailmassa esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisissä oli hyvin paljon mustan joutsenen piirteitä. Se tuli yllättäen, ja vain harvat asiantuntijat osasivat etukäteen ennustaa sen aiheuttaman valtavan shokin finanssimarkkinoille.

Onko Krimille nyt syntymässä musta joutsen joka syöksee finanssimarkkinat jälleen uuteen paniikkiin?

Everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta kertoo Ylen haastattelussa, että Ukrainan tilanne on vakava. Yksi vahingonlaukaus saattaisi laukaista katastrofin.

Jos venäläiset tai venäläisjoukot kokevat olevansa uhattuina Krimin niemimaalla, se saattaisi laukaista niemimaan kireän tilanteen hyökkäykseksi, Forsström kertoo.

”Varmaan täytyy lähteä siitä, että joku ampuu ensin ja silloin jos venäläiset tai venäläisjoukot kokevat olevansa Krimillä uhattuina tai heitä vastaan ammutaan, se on varmasti se laukaiseva tekijä (hyökkäykseen)”, Forsström arvioi.

Ukrainan tilanne on nopeasti muuttumassa maan sisäisistä protesteista kansainväliseksi konfliktiksi. Sopassa ovat jo mukana Ukrainan lisäksi Venäjä, EU ja Yhdysvallat.

Mustalle joutsenelle on tyypillistä, että se syntyy näennäisen merkityksettömästä asiasta.

EU:n halu lähentää Ukrainaa länsimaita ja Euroopan Unionia kohtaan sekä Venäjän halu puolustaa Ukrainan venäläisvähemmistön asemaa tekee tilanteesta räjähdysherkän – huomattavasti vaarallisemman kuin miltä tilanne näytti vielä viikko sitten.

Kuinka sitten sijoitusmarkkinat viikonlopun tilanteeseen reagoivat, kun pörssit aukeavat maanantai-aamuna?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös