Makrotalous

USA:n talouskasvu selvästi ennakoitua vaisumpaa – mitä tekee Fed?

USA:n kauppaministeriö joutui korjaamaan maan talouskasvun ennakkotietoja alaspäin. Maan keskuspankki joutuu nyt puntaroimaan, onko hidastuvan talouskasvun taustalla muitakin syitä kuin ankara sää.

Kauppaministeriö ilmoitti perjantaina korjanneensa viime vuoden viimeisen neljänneksen talouskasvun ennakkotietoja vain 2,4 prosenttiin. Tammikuun lopussa kauppaministeriö oli arvioinut, että maan talouskasvu olisi ollut peräti 3,2 prosenttia.

Ero ennakkotietojen ja korjattujen tietojen välillä on merkittävä. Kaiken lisäksi korjatut tiedot osoittavat, että viimeisen kvartaalin kasvu on hidastunut selvästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Kolmannella vuosineljänneksellä kasvu oli vielä 4,1 prosenttia.

Kasvun hidastuminen maailman suurimmassa kansantaloudessa on ikävä yllätys niille sijoittajille, jotka uskovat vahvan talouskasvun tukevan osakekursseja myös jatkossa.

Yhdysvalloissa pohditaan nyt, kuinka paljon heikkoa kasvua selittävät maan poikkeuksellisen ankarat sääolosuhteet tänä talvena.

Odotettua heikompi talouskasvu aiheuttaa päänvaivaa erityisesti USA:n keskuspankki Fed:lle.

Keskuspankki on viime aikoina luottanut siihen, että Yhdysvallat on vakaasti kasvun tiellä ja siksi Fed voisi asteittain vähentää kevyttä rahapolitiikkaansa.

Fedin pääjohtajan Janet Yellen kertoi torstaina, että keskuspankki analysoi nyt tarkkaan, mikä on syynä heikentyneeseen talouskasvuun.

Kommentoi
Ylös
>