Makrotalous

Deflaatiomörkö kummittelee jälleen euroalueella

kurssiromahdusPuheet deflaatiomöröstä ovat tulleet takaisin. Tuleeko pelätty hintojen laskukierre nousevan auringon maasta?

Euroalueen inflaatio jäi maaliskuussa vain 0,5 prosenttiin, kertoi Eurostat. Kuluttajahintojen nousu oli ekonomistien ennusteita alhaisempi. Vielä helmikuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia.

Inflaatio on jäänyt nyt selvästi alle EKP:n asettaman kahden prosentin tavoitteen.

Toisin hintojen lasku johtui Eurostatin mukaan energian hinnan laskusta. Energia halpeni 2,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Saksan keskuspankin pääjohtajan Jens Weidmannin mukaan euroalueen alhaiseksi painuneesta inflaatiosta kaksi kolmasosaa selittyy energian ei-prosessoitujen elintarvikkeiden matalilla hinnoilla.

Kuitenkin myös niin sanottu pohjainflaatio, josta on puhdistettu ruoan ja energian vaikutus hintoihin, on ollut laskusuunnassa. Ilman energian vaikutusta inflaatio olisi ollut 0,8 prosenttia.

Monet pelkäävät nyt deflaatiota, eli hintojen kääntymistä laskuun. Pahimmillaan deflaatio johtaisi turmiolliseen kierteeseen, jossa kuluttajat lykkäisivät hankintojaan halvempien hintojen toivossa.

Wall Sttreet Journal epäilee, että Japani ajaa Euroopan deflaatioon.

Japanin ennätyksellisen keveä rahapolitiikka on johtanut jenin 29 prosentin laskuun suhteessa euroon sitten marraskuun 2012. Tuontituotteet Japanista ovat siis halventuneet, mikä saattaisi luoda hintojen laskupaineita Eurooppaan.

Business Insider ei tähän teoriaan usko.

Lehti huomauttaa, että jenin valuuttakurssin lasku tapahtui suurelta osin ennen vuoden 2013 ensimmäistä kvartaalia. Kuitenkin euroalueen kuluttajahintaindeksi oli kesäkuussa vielä 1,6 prosenttia. Inflaatio on lähtenyt laskuun vasta paljon myöhemmin, joten on epätodennäköistä että jenin heikkous vaikuttaisi Euroopan hintatasoon noin suurella viiveellä.

Toiseksi, Euroalue ei käy Japanin kanssa kauppaa niin paljon että Japanin hintatasolla olisi suurtakaan merkitystä. Tuonti Japanista on vain 3,2 prosenttia kaikesta euroalueen tuonnista.

Kommentoi
Ylös
>