Indikaattorit

VIX-indeksi nousussa – onko edessä osakemarkkinoiden korjausliike?

pelkokerroin_VIXSijoittajien pelot mahdollisesta osakemarkkinoiden korjausliikkeestä ovat nousussa.

Viime viikkoinen kurssilasku nosti huolia osakemarkkinoiden korjausliikkeen alkamisesta. USA:n osakemarkkinoiden pelkokerrointa kuvaava VIX-indeksi nousi huomattavasti viime viikolla. Onko riski kurssilaskulle noussut?

VIX-indeksi on kääntynyt laskuun perjantaisen lyhyen tähtäimen huipun jälkeen. Sijoittaja.fi:n riski-indikaattoreissa ei ole tapahtunut nousua, vaan riskit ovat edelleen alhaalla. Myöskään Itä-Ukrainan tilanne ei ole juurikaan näkynyt globaaleilla osakemarkkinoilla. Ukrainan kriisistä kärsivät suomalaiset Venäjä-riippuvaiset yhtiöt, jotka on listattu täällä.

Riskiympäristö voi kuitenkin nopeasti muuttua, mikäli makroyllätykset eivät parane tai mikäli juuri alkanut tuloskausi pettää odotukset. Alla olevasta kuvaajasta voidaan havaita, että vuosina 2011, 2012 ja 2013 negatiivisia makroyllätyksiä seurasi kurssilasku. Nyt kurssilaskua ei ole tapahtunut, koska heikkoja makrolukuja on selitetty huonolla säällä ja talouskasvun odotetaan globaalisti kiihtyvän kuluvana vuonna.

Mikäli makroyllätykset jatkavat negatiivisella trendillä ja yritysten tulosohjaukset loppuvuodelle ovat heikot, on korjausliikkeen riski suuri. Korjausliikkeen alkaminen pitäisi kuitenkin näkyä riski-indikaattoreissamme, jota ei vielä ole siis tapahtunut.

makroyllätykset_150414

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 15.4.2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös