Yritysuutiset

Nokia-puhelinten valta-asema murenee

Suomen matkapuhelinmarkkinoilla on nopeasti tapahtunut täydellinen vallanvaihdos, kertoo tutkimusyhtiö Marketvisio.

Nokian matkapuhelimet dominoivat aiemmin täysin Suomen markkinassa mutta tilanne on muuttunut nopeasti, Marketvisio kertoo tiedotteessaan. Android-alusta johtaa sekä kokonaismarkkinassa että älypuhelinten markkinaosuudessa,

Tutkimusyhtiön mukaan symbian-laitteet häviävät kokonaislaitekannasta vauhdilla ja tilalle tulee lähinnä Android-laitteita. Myös uusien älypuhelimen myynti keskittyy vahvasti Android-leiriin. Android-alustan ennustetaan nappaavan yli 50 % osuuden älypuhelimista vuonna 2014.

Microsoftille siirtyneellä Lumia-tuoteperheellä on kuitenkin vankka kannattajakunta suomalaisissa yrityksissä ja julkishallinnon organisaatioissa.
”Lumia-sarjan laaja tuotekategoria sekä Windows-ympäristöön integroituminen pitää Windows Phone -alustan yrityskäytössä täysin ylivoimaisena”, kertoo Marketvision johtava analyytikko Toni Nygrén.

Yrityskäytössä Windows Phone -alusta pitää kuitenkin vahvaa otettaan 55 % markkinaosuudella. Android- ja iOS-alustat jakavat seuraavat sijat lähes tasan Androidin hienoisessa 22 % johdossa.

Kokonaisuutena Suomen tietoliikennemarkkinan tilanne näyttää Marketvisionin mukaan synkältä.

Markkinan arvo tippui vuonna 2013 lähes kuusi prosenttia ja laskusuhdanne tulee jatkumaan loivasti myös vuosien 2014-2016 aikana. Tietoliikennemarkkinan koko päätyy ennusteen mukaan vuoden 2014 lopussa noin 3,9 miljardiin euroon.

Pääanalyytikko Saija Ahlgren toteaa: ”Perinteisen tietoliikenteen parissa operaattorit eivät kasvua saa, ainoa kisa käydään markkinaosuuksista. Verkot vaativat investointeja, mutta lisätuloja ei ole saatavissa. Elleivät operaattorit kykene uudistumaan riittävän nopealla tahdilla ja riittävän ennakkoluulottomasti, käy tuloksen tekeminen pian mahdottomaksi.”

Vielä vuonna 2013 älypuhelinmyynti oli tutkimusyhtiön mukaan alan valopilkkuna. Markkina alkaa kuitenkin saturoitua, keskimääräiset laitehinnat laskevat joten myös laitemarkkina alkaa kääntyä laskusuuntaiseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös