Makrotalous

Varainhoitoyhtiö: Keskuspankin nostettava korkoa

Varainhoitaja Standard Life Investments uskoo, että Englannin keskuspankin on pian aika luopua hätätilavalmiudestaan.

Ellei keskuspankki kiristä politiikkaansa turvautumalla rahamarkkinavälineiden ja makrotaloudellisten sääntelytoimenpiteiden yhdistelmään, pitkällä tähtäimellä vaarana ovat suuremmat suhdanneheilahtelut.

Tuorein Global Perspectives -katsaus tarkastelee Englannin keskuspankin edessä olevia vaikeita päätöksiä, kun sen nyt talouden elpyessä on normalisoitava talouspolitiikkaansa.

Standard Life Investmentsin Euroopan markkinoista vastaava ekonomisti James McCann toteaa:

“Keskuspankilla on laajat valtuudet uusien makrotaloudellisten sääntelytoimenpiteiden hyödyntämiseen finanssikriisin jälkimainingeissa. Tämän uuden järjestelyn toivotaan estävän lähimenneisyydessä tehtyjen virheiden toistumista, kun Iso-Britannian pitkä taloudellisesti vakaa jakso peitti alleen sen tosiasian, että taloudelliset epävakaustekijät olivat kasvaneet merkittävästi.”

“Kun talous nyt on selvästi elpymässä ja kiinteistömarkkinat nousussa, keskuspankin pitäisi mielestämme ryhtyä pikaisesti toimenpiteisiin. Vielä ei ole aika luopua täysin talouden elvyttämistoimenpiteistä, mutta niitä kannattaisi keventää. Keskuspankki voi aluksi johtaa makrotaloudellisen sääntelyn voimalla mutta sen kannattaisi nostaa korkoja myöhemmin tänä vuonna, mikäli ylikapasiteetti pienenee edelleen ja rahoitusehdot eivät tiukkene riittävästi.”

”Jos keskuspankki on ajoissa liikkeellä ja etenee asteittain, sillä on paremmat mahdollisuudet säädellä talouden tiukentamisen tahtia ja laajuutta. Keskuspankin pääjohtajan Mark Carneyn Lontoon Mansion Housessa pitämän puheen seurauksena näyttää yhä vahvemmin siltä, että rahapoliittinen valiokunta on menossa tähän suuntaan. Kehotamme valiokuntaa ryhtymään sanoista tekoihin.”

Lähde: Viestintätoimisto Cocomms Oy.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös