Markkinakommentit

Näin Venäjän kriisi näkyy pörssiyhtiöiden tuloksissa

Ukrainan kriisi ja Venäjän pakotteet näkyvät jo nyt monen kotimaisen pörssiyhtiön liikevaihdossa ja tuloksessa.

Venäjä ja siihen kohdistuvat pakotteet ovat olleet talouslehdistön ykkösuutisaihe koko kesän. Suomelle ja suomalaisille sijoittajille aihe on tärkeä, sillä Venäjä on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa ja merkittävä markkina usealle kotimaiselle pörssiyhtiölle.

Pohjola Marketsin osake- ja ETF-meklari Lauri Mäkelä läpikäy blogissaan Helsingin pörssin yhtiöiden riippuvuutta Venäjästä.

Liikevaihdolla mitattuna ylivoimaisesti eniten Venäjä-riippuvaiset pörssiyhtiöt ovat Nokian Renkaat, Oriola-KD ja Tikkurila. Näiden yhtiöiden liikevaihdosta selvästi yli 30 prosenttia tulee Venäjältä. Nokian Renkaiden liikevaihdosta peräti 40 prosenttia tulee Venäjältä. Muita Venäjän myynnistä riippuvia yhtiöitä ovat Aspo, Atria, Fortum, Neste Oil, Sponda, SRV, Stockmann, Tikkurila ja YIT.

Näissä yhtiöissä Venäjän kriisi todellakin näkyy.

Mäkelän laskelmien mukaan useiden yhtiöiden Venäjä-myynti on laskenut roimasti. Esimerkiksi Nokian Renkaiden Venäjä-myynti on romahtanut toisella vuosineljänneksellä 31 prosenttia viime vuoden toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Nokian Renkaiden selvästi heikentynyt Ruplan valuuttakurssi rasittaa Venäjän taloutta ja kuluttajien ostovoimaa, minkä seurauksena renkaiden kysyntä ja Nokian Renkaiden myynti Venäjällä laskevat.

Atrian Venäjä-myynti laski lähes 18 prosenttia ja Oriola-KD:n yli 20 prosenttia. YIT:n ja Aspo:n Venäjä-myynti ei ole laskenut. Myös Fortumin Venäjä-myynti laski vain vajaat seitsemän prosenttia. Toisaalta YIT alensi Venäjän vuoksi liikevaihto- ja tulosennusteitaan kuluvalle vuodelle.

Heikentynyt rupla rasittaa myös Stockmannia. Mäkelän mukaan tämä rasittaa Stockmannia kahdella tavalla. “Ensiksi yhtiön liikevaihto pienenee, kun yhtiö ostaa ison osan Venäjällä myymistään tuotteistaan euroissa, mutta toiseksi sen takia, että kun ruplalla saa entistä vähemmän, turismi vähenee”, Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan Ukrainan kriisi on pitkittyessään uhka monen yhtiön toisen vuosineljänneksen tulokselle.

1 kommentti

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös