Markkinakommentit

Näin Venäjän kriisi näkyy pörssiyhtiöiden tuloksissa

Ukrainan kriisi ja Venäjän pakotteet näkyvät jo nyt monen kotimaisen pörssiyhtiön liikevaihdossa ja tuloksessa.

Venäjä ja siihen kohdistuvat pakotteet ovat olleet talouslehdistön ykkösuutisaihe koko kesän. Suomelle ja suomalaisille sijoittajille aihe on tärkeä, sillä Venäjä on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa ja merkittävä markkina usealle kotimaiselle pörssiyhtiölle.

Pohjola Marketsin osake- ja ETF-meklari Lauri Mäkelä läpikäy blogissaan Helsingin pörssin yhtiöiden riippuvuutta Venäjästä.

Liikevaihdolla mitattuna ylivoimaisesti eniten Venäjä-riippuvaiset pörssiyhtiöt ovat Nokian Renkaat, Oriola-KD ja Tikkurila. Näiden yhtiöiden liikevaihdosta selvästi yli 30 prosenttia tulee Venäjältä. Nokian Renkaiden liikevaihdosta peräti 40 prosenttia tulee Venäjältä. Muita Venäjän myynnistä riippuvia yhtiöitä ovat Aspo, Atria, Fortum, Neste Oil, Sponda, SRV, Stockmann, Tikkurila ja YIT.

Näissä yhtiöissä Venäjän kriisi todellakin näkyy.

Mäkelän laskelmien mukaan useiden yhtiöiden Venäjä-myynti on laskenut roimasti. Esimerkiksi Nokian Renkaiden Venäjä-myynti on romahtanut toisella vuosineljänneksellä 31 prosenttia viime vuoden toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Nokian Renkaiden selvästi heikentynyt Ruplan valuuttakurssi rasittaa Venäjän taloutta ja kuluttajien ostovoimaa, minkä seurauksena renkaiden kysyntä ja Nokian Renkaiden myynti Venäjällä laskevat.

Atrian Venäjä-myynti laski lähes 18 prosenttia ja Oriola-KD:n yli 20 prosenttia. YIT:n ja Aspo:n Venäjä-myynti ei ole laskenut. Myös Fortumin Venäjä-myynti laski vain vajaat seitsemän prosenttia. Toisaalta YIT alensi Venäjän vuoksi liikevaihto- ja tulosennusteitaan kuluvalle vuodelle.

Heikentynyt rupla rasittaa myös Stockmannia. Mäkelän mukaan tämä rasittaa Stockmannia kahdella tavalla. ”Ensiksi yhtiön liikevaihto pienenee, kun yhtiö ostaa ison osan Venäjällä myymistään tuotteistaan euroissa, mutta toiseksi sen takia, että kun ruplalla saa entistä vähemmän, turismi vähenee”, Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan Ukrainan kriisi on pitkittyessään uhka monen yhtiön toisen vuosineljänneksen tulokselle.

1 kommentti
  • Se, että Nokian renkaat on kovin suosittu nyt Venäjälle sijoitettaessa osoittaa selvästi, että yhtiön viimeiseen tulosjulkistukseen ei ole lainkaan paneuduttu. Tuloksen voimakas huonontuminen ja ennen kaikkea yhtiön omat arviot tuloksen edelleen heikkenemisestä eivät ole porukoihin mitään vaikuttaneet.

    Nokian renkaisiin sijoitetaankin arvellen, että sitä saisi nyt niin ”halvalla”, että hinnan nousu olisi ikään kuin selviö. Näin ei taida välttämättä olla, koska heikkenevä tulos yleensä merkitsee osakkeen arvon tippumista (ellei arvostus jostain ihmeen syystä kohene?).

    Näin loppukesän hiljaisina kausina osakkeet tuppaavat muutenkin menettää arvostaan, joten ”riehaantuminen” Nokian renkaiden osakkeen hinnan laskun perässä ei välttämättä ole oikea ratkaisu nykyisessä sijoitustilanteessa. Saattaa tulla vuosien ”sukellus” vastaan, mikä ei taatusti tunnu mukavalta?
    Yleisemminkin suosittelen nyt jäitä hattuun kaikille niille, jotka luulevat rahaa repivänsä Venäjän markkinoilta. Toki on mahdollista, että Irakin kriisi vielä riistäytyy käsistä ja öljyn hinta sen takia tai vaikkapa muista syistä nousisi kymmeniä prosentteja. Tällöin ehkä Venäjällekin tulisi uusi nousun mahdollisuus, mikä muutoin vaikuttaa kovin epätodennäköiseltä.

  • Ylös
    >