Rahastotietoa

Menestyneimmät osakerahastot – harva lyö indeksin

Vertailu osoittaa: Kymmenen vuoden ajanjaksolla vain joka viides Suomi-osakerahasto on voittanut indeksin.

Arvopaperi-lehden sijoitusopas julkaisi laskelmat menestyneimpien Suomeen rekisteröityneiden osakesijoitusrahastojen keskimääräisistä 10 vuoden tuotoista. Lehti listasi erikseen kaikkien rahastojen ja Suomi-osakerahastojen tuottavimmat rahastot.

Tarkastelusta tekee mielenkiintoisen se, että tarkasteluajanjakso on pitkä, peräti 10 vuotta. Tällä aikajaksolla OMXH-Cap-tuottoindeksi on kohonnut keskimäärin tasan 10,0 prosenttia vuodessa.

Osakerahastojen pitkän aikavälin tuoton vertailu indeksin tuottoon paljastaa, ettei osakerahastojen menestys ole keskimäärin ollut hääppöinen. ”Karu totuus on , että vain viisi niistä 25 Suomi-osakerahastosta, joilla on kymmenen vuoden tuottohistoria, ovat peitonneet indeksin”, toteaa Karo Hämäläinen Arvopaperin Sijoitusoppaassa.

Kaikista Suomeen rekisteröityneistä rahastoista on yksi ylitse muiden: Petri Deryngin luotsaama PYN Elite. Rahasto pystyi saavuttamaan peräti 17,2 prosentin keskimääräisen vuosituoton 10 vuoden ajalla.

”Hyvänä osakevuotena se ei ole kummoinen luki, mutta kun sen lyö pöytään kymmenenä vuotena peräkkäin, suoritus on valtava”, Hämäläinen toteaa.

Suomi-rahastoista vain viisi osakerahastoa on voittanut Helsingin pörssin osakeindeksin. Näistäkin yksi, eli Seligson & Co OMX Helsinki 25 -etf, on passiivisesti hoidettu indeksiosuusrahasto.

Menestyneimmät osakerahastot 10 vuoden ajanjaksolla
Kaikki rahastotTuotto, % p.a.Suomi-rahastotTuotto, % p.a.
PYN Elite17,2UB HR Suomi11,1
Nordea Nordic Small Cap14,7Evli Suomi Pienyhtiöt10,9
Fondita Nordic Small Cap13,0Fondita Equity Spice10,9
Seligson & Co Russian Property Fund Euro11,5Seligson & Co OMX Helsinki 25 -etf10,5
OP-Intia11,4Danske Invest Suomi Yhteisöosake10,3

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös