Markkinakommentit

Miksi osakekurssit laskevat?

Osakekurssit ovat viime päivinä laskeneet rajusti niin Helsingin pörssissä kuin muuallakin. Mitkä syyt ovat laskun taustalla?

Helsingin pörssi on laskenut viikossa 4,4 prosenttia. Yleisindeksi on nyt laskenut viimeisen kahdeksan päivän aikana seitsemänä päivänä.

Myös jenkkipörsseissä on nähty rajuja notkahduksia. Sijoittajien hermoilu yltyi eilen, kun USA:sta saadut talousluvut olivat odotuksia heikompia.

”USA:n vähittäismyynti (pl. autot ja polttoaineet) painui pieneen laskuun syyskuussa, kun odotuksissa oli 0,4 %:n kasvu. Kun samalla New Yorkin alueen teollisuuden luottamusindeksi jäi merkittävästi odotuksia heikommaksi, oli se omiaan lisäämään hermoilua”, analysoi tilannetta Nordea markkinakommenteissaan.

Lisääntyvästä epävarmuudesta kertoo myös turvasatamana pidetyn Saksan 10 vuoden valtiolainan tuoton laskeminen vaivaiseen 0,82 prosenttiin.

Mitkä syyt ovat saaneet sijoittajat hermoilemaan?

Saxo Bankin sijoitusjohtaja Steen Jakobsen arvioi uutistoimisto Bloombergille, että markkinoilla on tultu syklin siihen vaiheeseen, missä pahat uutiset ovat pahoja uutisia. Tähän asti huonot reaalitalouden uutiset ovat luoneet odotuksia keventyvästä rahapolitiikasta, mikä on puolestaan tukenut osakemarkkinoita.

”Yhtä selkeää syytä syys–lokakuun laskulle ei ole. Kun markkinoilla on pelkoja, se näkyy ylireagointeja kaikkiin negatiivisiin uutisiin. Riskiä kartetaan tällä hetkellä voimakkaasti”, toteaa puolestaan Mandatum Lifen salkunhoitaja Ted Roberts.

Mandatum Lifen Salkunhoitaja Carolus Reincken mukaan reaalitaloudessa on näkynyt pettymyksiä. Samanaikaisesti USA:ssa on käynnissä korkoympäristön muutos, mikä myös luo epävarmuutta.

”On kuitenkin hyvä, että arvostustasot ovat maltillistuneet. Ei myöskään ole merkkejä siitä, että yritysten tulokset olisivat merkittävästi heikentymässä”, Reincke huomauttaa.

Suomen osakemarkkinoilla kovimmin on lyöty Venäjä-sidonnaisia yrityksiä sekä konepajoja. Robertsin mukaan Suomen osakemarkkinoista on vaikea olla optimistinen tällä hetkellä, mutta potentiaalia voi löytyä vielä.

”Monet osakkeet ovat jo laskeneet paljon. Esimerkiksi konepajaosakkeissa voi olla nousupotentiaalia, jos euron heikentymisestä saadaan siitä odotettu hyöty”, Roberts pohtii.

Eivätkä kaikki markkinat ole suinkaan laskeneet.

Markkinoilta löytyy myös muutamia markkinoita, jotka ovat pärjänneet turbulenssista huolimatta. ”Kehittyvät markkinat ja erityisesti Kiinan ja Brasilian osakemarkkinoiden suhteellinen kehitys on ollut hyvä”, Reincke sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös