Makrotalous

Saksan talous yskii – deflaatiopelot kasvavat

Heikentyvä Saksa vahvistaa deflaatiopelkoja euroalueella, väittää Nordea.

Pankin mukaan Saksan teollisuuden ja vientisektorin kehitys oli elokuussa selvästi odotettua vaimeampaa. ”Tekniseen taantumaan suistuminen vuoden kolmannella neljänneksellä voi olla tulossa”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Saksan lisäksi myös muut euroalueen maat kärvistelevät makrotalouden ongelmien kimpussa. ”Myös koko euroalueen kasvu on edelleen niin haurasta, että talous on vain yhden shokin päässä deflaatiosta ja taantumasta. IMF:n arvion mukaan taantumaan suistumisen todennäköisyys on 40 prosenttia, deflaation 30 prosenttia. Saksan hidastuminen on askel näiden riskien toteutumiseen”, Nordea jatkaa.

Saksan talouskasvun hidastuminen ja deflaatiopelkojen kasvu lisää todennäköisyyttä EKP: lisäelvytykselle. Mitä enemmän tuotanto jää potentiaalistaan, sitä enemmän inflaatiopaineet vaimentuvat. Nordean mukaan Saksan heikentyminen vahvistaisi keskuspankissa kyyhkyjen asemaa. ”Oleellista on, että lisäelvytyksen tekemiselle riittää enemmistön kannatus EKP:n neuvostossa.”

Lisäksi keskuspankin inflaatiotavoite on karkaamassa tavoitteesta. ”Tällä hetkellä markkinoiden hinnoittelemat keskipitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat jatkaneet valumistaan alle keskuspankin kahden prosentin tavoitteen, joten odotukset ovat kaikkea muuta kuin ankkuroituja. Markkinat eivät usko, että EKP:n nykyiset toimet ovat riittäviä elvyttämään euroaluetta, ja Saksan hiipuminen vahvistaa tätä epäuskoa entisestään”, pankki toteaa.

Saksan vienti on tähän asti vetänyt vahvasti, mutta nyt Saksakin tarvitsisi heikompaa euroa ulkomaankaupan tueksi.

”Tästä huolimatta ymmärrystä EKP:n lisäelvytykselle ei heru Saksassa”, Nordea toteaa. Pankin mukaan maan sisäpolitiikka estää sitä avoimesti tukemasta uusia keskuspankkitoimia, sillä se vahvistaisi eurokriittisen Alternative für Deutschland -puolueen kannatusta entisestään. ”Toisekseen, Saksa haluaa ajaa euroalueen rakenteellisia uudistuksia, ja valtiolainojen osto-ohjelma voisi vähentää kannusteita toteuttaa niitä.”

Kommentoi
Ylös
>