Makrotalous

EKP tukalassa tilanteessa

Euroopan keskuspankin joulukuun kokoukseen on ladattu poikkeuksellisen kovat odotukset.

Euroopan keskuspankkiin kohdistuvat vaatimukset ovat koventumassa. Euroalueen inflaatio on pudonnut jo niin alhaiseksi, että OECD varoitti syyskuussa euron arvon heikkenemisen kääntyvän deflaatioksi. Lokakuussa inflaatio oli euroalueella enää 0,4 prosenttia.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi vakuutti perjantaina, että keskuspankki pyrkii saamaan inflaation kohti euroalueen pitkäaikaista kahden prosentin tavoitetta. ”Teemme mitä täytyy inflaation ja inflaatio-odotusten kasvattamiseksi niin nopeasti kuin mahdollista, kuten hintavakautta koskeva tehtävänmäärityksemme edellyttää”, Draghi totesi perjantaina European Banking Congress -tapahtumassa.

Draghi kertoi myös keskuspankin olevan tarvittaessa valmis lisäämään ja laajentamaan arvopaperiostojaan.

Aiemmin marraskuun kokouksessaan keskuspankki ilmoitti pyrkivänsä kasvattamaan tasettaan vuoden 2012 alun tasolle. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi sitä, että nykyiseltä yli 2000 miljardin euron tasolta tasetta kasvatettaisiin noin 3000 miljardiin euroon.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi pankin Taloudessa-blogissaan, että kokonaisuutena keskuspankin operaatiot ovat lisänneet markkinoiden likviditeettiä 136,1 miljardilla eurolla tähän mennessä. Suuruudeltaan EKP:n toimet ovat Heiskasen mukaan hyvinkin vastanneet Fedin viimeisintä QE-ohjelmaa, jolloin Yhdysvaltain keskuspankki osti enimmillään 85 miljardin dollarin edestä joukkolainoja kuukaudessa.

Pääekonomistin mukaan parin viimeisen kuukauden aikana keskuspankin tase on kuitenkin supistunut ja odotukset joulukuun kohdennetun operaation suuruudesta ovat pienentyneet 145 miljardin euron luokkaan.

Joulukuun EKP:n kokoukseen on ladattu poikkeuksellisen kovat odotukset.

Heiskanen ennustaa, että joulukuussa keskuspankki joutuu korjaamaan talousennusteitaan alaspäin, kuten pääjohtaja Draghi marraskuussa vihjaisi. ”Samalla ilmassa väistämättä leijuu kysymys, mitä muuta EKP voi tehdä”, Heiskanen toteaa.

EKP:n tilanne on vaikea. ”Mikään ei tunnu riittävän, mutta mandaatin rajat ovat tiukat. Selvää on, että markkinat pettyvät, jos EKP:llä ei ole mitään uutta ilmoitettavaa joulukuun kokouksessa. Erityisesti, kun Draghi itsekin on nostanut odotuksia korostamalla EKP:n valmiuksia uusiin askeliin tarvittaessa”, Heiskanen toteaa.

2 kommenttia
  • M sanoo:

    Onkohan nyt oston paikka. EKP:n pääsy tuohon 2% inflaatiotavoitteeseen nimittäin edellyttää varsin ison luokan toimia, joka käytännössä pistäisi kurssit kovaat nousuun. Eri asia on uskooko sitä kukaan.

  • Ylös
    >