Raaka-aineet

Ekonomistin hurja ennuste – öljyn hinta nousee 65 prosenttia

öljy-hinta-012015

Moody’s Analyticsin ekonomisti perustelee poikkeuksellista ennustettaan talouden peruslainalaisuuksilla.

Öljyn maailmanmarkkinahinnan massiivinen romahdus on ollut ennennäkemättömän raju. Heinäkuun alusta lähtien Brent-laadun markkinahinta on laskenut yli 60 prosenttia. WTI-laatu vajosi jo alle 50 dollarin barrelihinnan.

Hinnan laskun taustalla on paitsi heikentynyt öljyn kysyntä, myös ennen kaikkea liikatarjonta. Tarjontaa on lisännyt Yhdysvaltojen kiihtyvä liuskeöljyn tuotanto. Hinnanlaskua on kiihdyttänyt OPEC:n päätös olla laskematta tuotantoaan.

Lähde: Investing.com

Lähde: Investing.com

Tässä tilanteessa harva sijoitusasiantuntija ennustaa öljyn hinnan nousua. Poikkeuksiakin kuitenkin on.

Moody’s Analytics:n ekonomisti Chris Lafakin uskoo öljyn hinnan vajonneen nyt liian alas. CNNMoney-lehden mukaan Lafakis uskoo, että WTI-laadun barrelihinta nousee takaisin 80 dollariin.

Se tarkoittaisi peräti 65 prosentin nousua WTI-laadussa. Samalla nousisi myös Brent-laadun hinta.

Miksi ekonomisti on niin optimistinen tilanteessa jossa juuri kukaan ei usko öljyn hinnan nousuun?

Lafakis perustaa ennusteensa kivenkoviin taloustieteen perustotuuksiin.

Ensinnäkin rajusti pudonnut öljyn hinta tulee yksinkertaisesti lisäämään öljyn ja öljytuotteiden kysyntää. Kysyntä lähtee kasvuun ekonomistin mukaan seuraavan puolen vuoden kuluessa.

Kasvaneesta kysynnästä on Lafakinin mukaan jo havaintoja Yhdysvalloissa, jossa suuret autoyhtiöt ovat raportoineet merkittäviä kasvulukuja urheiluautojen myynnissä.

Myös muu maailma alkaa pian käyttää lisää öljyä, ekonomisti ennustaa. Suurin öljyn kysynnän kasvu tulee toteutumaan kehittyvissä talouksissa.

Alentunut öljyn hinta tulee vaikuttamaan myös tarjontaan. Lafakiksen mukaan useat öljy-yhtiöt ovat alkaneet viivästyttämään uusia öljynporausprojektejaan.

Lafakis ei uskalla ennustaa milloin öljyn hintakäänne tapahtuu. Hän siis pitää mahdollisena että hinta laskee vielä nykytasosta. Ennuste 80 dollarin hinnasta sisältää riskejä, ja Lafakis kutsuukin ennustettaan ”pelottomaksi ennusteeksi”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös