Osakeanalyysit

Asiakastieto listautuu – listautumishinta haastava

Helsingin pörssiin listautuva Asiakastieto on erittäin kannattava yritys, jonka listautumishinta vaikuttaa kuitenkin arvostuskertoimien valossa korkealta.

Tietopalveluita tuottava Asiakastieto Group Oyj on listautumassa Helsingin Pörssin päälistalle. Listautumisanti alkoi eilen. Yhtiön mukaan suunniteltu listautuminen on Asiakastiedolle tärkeä virstanpylväs, jonka tavoitteena on tukea sen strategian menestyksekästä toteuttamista ja lisätä strategista joustavuutta.

Listauksessa yhtiön nykyinen pääomistaja InvestCorp haluaa irtautua sijoituksestaan. Nordean mukaan tästä kielii se, ettei Suomen Asiakastieto itse myy annissa uusia osakkeita ja saa rahaa, vaan myyjänä on ainoastaan yhtiön nykyinen omistaja (kuoriyhtiö AKT Holdings). ”Lisäksi tarjolla on poikkeuksellisen suuri osa yhtiötä, kun jopa 88 % osakkeista saattaa vaihtaa kättä”, pankki toteaa markkinakommenteissaan.

Asiakastieto on liikevaihdolla mitattuna luottotietopalveluiden markkinajohtaja Suomessa. Yhtiö tuottaa myös yritys- ja kuluttajatietopalveluita sekä myynnin ja markkinoinnin tietopalveluita.

Yhtiön tavoitteena on maksaa osinkoja vuosittain vähintään 70 prosenttia nettotuloksesta.

Asiakastiedon liikevaihto viime vuonna oli 41 miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman kertaeriä oli 18,6 miljoonaa. ”Kannattavuus on siis erittäin korkealla tasolla”, Nordea toteaa.

Taseessa huomio kiinnittyy korkeaan velkataakkaan – Asiakastiedon nettovelkaantuneisuusaste on lähes 96 prosenttia. ”Yhtiön tilikauden tulos jäi 2 miljoonaa euroa tappiolle, ja syynä siihen olivat erittäin korkeat rahoituskulut. Ilman niitä yhtiön tilikauden tulos olisi ollut selvästi voitollinen”, Nordea toteaa.

Sijoittajien kannalta oleellista on tietenkin myös listautumishinnalla laskettu osakkeen arvostustaso. Arvostuskertoimella laskettu hinta vaikuttaa Nordean mukaan korkealta.

”Arvostuskertoimet ovat kuitenkin korkeat, sillä esimerkiksi EV/EBIT-luku liikkuu tarjotun hintahaarukan perusteella 13,5 ja 16 välissä. Tämän taustalla ovat yhtiön hyvä kannattavuus, vahva kassavirta ja luonteeltaan varsin vakaa liiketoiminta”, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös