Makrotalous

Varainhoitoyhtiö: Tämä maa nousee Aasian talousveturiksi

Standard Life Investments uskoo, että Intia voi ohittaa Kiinan Aasian nopeimmin kasvavana taloutena.

Tämä edellyttää sitä, että uusi hallitus toteuttaa menestyksekkäästi rakenteellisia uudistuksia.

Uusimmassa Global Perspective -katsauksessa arvioidaan, pystyykö Intia muuttamaan mahdollisuudet todellisuudeksi toteuttamalla laajamittaisia uudistuksia Intian kasvumallin muuttamiseksi vai epäonnistuuko pääministeri Narenda Modi pyrkimyksissään nujertaa poliittinen vastarinta. Seuraukset ovat kummassakin tapauksessa mittavat: Intian taloudelliset paineet nousevat, kun työpaikkoja tarvitaan nopeasti kasvavalle työikäiselle väestölle.

Intia on tällä hetkellä kymmenenneksi suurin talous maailmassa, mutta tuloilla asukasta kohden laskettuna maa on sijalla 142. Vaikka uuden hallituksen alku on ollut lupaava, maassa tarvitaan paljon rajumpia rakenteellisia muutoksia, jos Intia haluaa nopeuttaa kasvuaan huomattavasti ja siirtyä keskituloisten maiden joukkoon tulevina vuosikymmeninä. Modin on siirrettävä huomionsa byrokratian tehostamisesta Intian kasvumallin perinpohjaiseen muuttamiseen.

Koska Intian työikäinen väestö kasvaa nopeasti, maan on luotava 10 miljoonaa uutta työpaikkaa vuodessa. Intian talouden vapautuminen alkoi vuonna 1991. Sen jälkeen Intia on ollut liiankin riippuvainen palvelujen kasvusta – nyt teollisuuden on otettava enemmän taakkaa kantaakseen. Modin kampanjan ’Made in India’ iskulauseen on siis tultava todeksi.

Standard Life Investmentsin kehittyvien markkinoiden ekonomisti Alex Wolf on analysoinut maan haasteita tarkkaan. Analyysiin sisältyvät myös uudistukset, joita vaaditaan Intian muuttamiseksi Aasian uudeksi tiikeriksi.

“Intia näyttää nyt olevan lähdössä noususuhdanteeseen kolmen yhtä aikaa suotuisasti vaikuttavan tekijän ansiosta: hyödykehinnat laskevat, uusi korkotukikausi on alkamassa ja hallitus painottaa taloudellisia uudistuksia. Hallituksen tämänhetkinen asteittainen lähestymistapa uudistuksiin tukee kasvua, mutta suurempia ja kestävämpiä parannuksia saadaan aikaan vain perusteellisemmilla uudistuksilla.”

“Intian on valittava, mille tielle se lähtee. Hallituksen on parannettava koulutusjärjestelmää, vähennettävä työvoimaa ja maankäyttöä koskevia rajoituksia, modernisoitava energiantuotantoa, kehitettävä maan infrastruktuuria ja pyrittävä saamaan ulkomaisia sijoituksia maahan.”

“Jos sisäinen vastustus kaikilla hallinnon tasoilla saa uudistusliikkeen hidastumaan ja seisahtumaan, Intia ei pysty hyödyntämään mahdollisuuksiaan. Tällä taas on vakavia seuraamuksia yhteiskunnan vakaudelle, koko alueella ja sijoittajille, jotka ovat alkaneet uskoa maan kasvutarinaan.”

Kommentoi
Ylös
>