Makrotalous

Negatiivisissa koroissa ei paljoakaan positiivista

Varainhoitoyhtiö Standard Life Investments väittää, että negatiiviset korot ja joukkolainojen tuotot voivat vääristää finanssimarkkinoita pahasti ja johtaa rahoitusjärjestelyjen laajenemiseen.

Uusimmassa Global Perspective -katsauksessa tarkastellaan joukkolainojen negatiivisten tuottojen ja negatiivisten korkojen kasvavaa ilmiötä varsinkin Euroopassa ja Japanissa. Katsauksen mukaan ilmiön seuraukset ovat huomattavia sijoittajille, yhtiöille ja päättäjille.

Viimeisen 12 kuukauden aikana negatiiviset korot ja joukkolainojen tuotot ovat yleistyneet Euroopassa ja jossain määrin myös Japanissa. Aiemmat vastaavat tilanteet ovat menneet ohi nopeasti, mutta nyt ongelma on syvempi, laajempi ja pitkäkestoisempi.

“Jos negatiivisten nimellistuottojen kausi jatkuu pitempään, sillä on huomattavia seurauksia, eikä vain Euroopassa. Jos esimerkiksi pankkien talletuskorko kääntyy negatiiviseksi, se voisi johtaa tilanteeseen, jossa ihmiset alkavat rohmuta käteistä”, Standard Life Investmentsin globaali strategiajohtaja Andrew Milligan sanoo.

Yritysten, sijoittajien ja päättäjien näkökulmasta näkyvillä on jo trendejä, jotka voivat johtaa vakaviin vääristymiin. Negatiiviset tuotot voivat kannustaa rahoitusjärjestelyihin: negatiivisen tuoton lainojen liikkeelle laskeminen voisi olla houkuttelevaa yrityksille, jotka käyttäisivät tulot osakkeiden takaisinostoon tai yritysjärjestelyihin.

On epävarmaa, edistävätkö negatiiviset nimelliskorot talouden kasvua ja inflaatiota, mutta ne voivat auttaa odotusten vakauttamisessa. Ajan mittaan negatiivisten korkojen tulisi nostaa varallisuushintoja ja varsinkin osakkeiden sekä asuin- ja kaupallisten kiinteistöjen hintoja. Näin ne tekevät tilaa sijoitussalkkujen muutoksille ja viimein kuplille.

“Negatiiviset tuotot voivat aiheuttaa sen, että talouden ja omaisuuslajien syklien välinen ero kasvaa. Jos ja kun ostajat ottavat askeleen taaksepäin, kuplat puhkeavat.”

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös