Kumppaniblogit

Valintojen tekeminen on juuri nyt erityisen vaikeaa. Vai onko?

Varsinkin vähäisen kokemuksen omaavat sijoittajat usein ajattelevat, että nyt markkinatilanne (alhainen korkotuotto ja korkeat osakehinnat) on jotenkin erityisen vaikea, mutta myöhemmin/aikaisemmin päätöksenteko on/oli helpompaa.

Mutta riskisijoitusta tehdessä joutuu aina ikävällä tavalla yksinkertaistamaan monimutkaisia tapahtumavaihtoehtoja ja tekemään tuskallisia valintoja.

Lisään epävarmojen sijoittajien tuskaa paljastamalla, että päätöksenteko ei ole vuoden päästä yhtään sen helpompaa kuin tänään. Jos silloin olemme edelleen nousumarkkinassa, niin sama arvuuttelu trendin kääntymisestä on edelleen ajankohtainen. Jos markkinakehitys on kääntynyt laskuun, niin laskun jatkuminen on epävarmaa.

Riskisijoittaja joutuu aina tekemään päätöksiä epävarmuuden vallitessa. Tällä hetkellä minua huolestuttaa osakemarkkinoiden korkeahko hintataso. Olen siitä huolimatta tehnyt uusiakin ostoja enkä vain odottele seuraavaa romahdusta. En kuitenkaan ostoillani lyö vetoa nousun jatkumisen puolesta. Lyön vetoa vain sen puolesta, että saan vuonna 2030 enemmän ostovoimaa kuin mistä tänään luovun.

Ostin eilen luksusmerkki Michael Korsin osaketta hintaan 45,68 $. Yhtiön toteutunut tulos ja ohjeistus tulevalle vuodelle olivat pettymyksiä ja yhtiön markkina-arvo laski jyrkästi. En ole koskaan aikaisemmin omistanut tätä yhtiöitä, joka listautui pörssin 12/2011. Kors on menestynyt viime vuosina loistavasti (http://investors.michaelkors.com/files/doc_presentations/KORS%20MS%20Presentation%20Draft%2011-11-14.pdf), mutta epävarmuus yhtiön tulevaisuudesta sai osan sijoittajista luopumaan omistuksestaan aikaisempaa halvemmalla hinnalla.

Vaurastu kuin Warren Buffett -kirjassa kävin yksityiskohtaisesti läpi Svenska Handelsbankenin vahvuuksia, mutta yleensä en näe mielekkääksi kehua omistamiani yhtiöitä. Kaikissa yhtiöissä on sekä riskejä että mahdollisuuksia; myös Michael Korsissa. On monia erilaisia skenaarioita siitä, missä Michael Kors -yhtiö on vuonna 2030. Itse löin vetoa sen puolesta, että yhtiön markkina-arvo kasvaa selvästi.

Suuri osa sijoittajista näyttää etsivän osakkeita, joiden hinta nousee mahdollisimman paljon (ja nopeasti). Minä etsin hyviä ja yksinkertaisia bisneksiä, joita minun ei tarvitse hoitaa. Kun aikanaan (esim. vuonna 2035) tarkastelen salkkuni sisältöä, niin osa omistuksistani on tuottanut odotettua vähemmän, mutta osa yllättävänkin hyvin. Tällä hetkellä on mahdotonta sanoa, kumpaan ryhmään Michael Kors päätyy.

Ostopäätös oli minulle helppo, vaikka markkinatilanne ei ole optimaalinen osakeostoille. Olen aina valmis ostamaan hyviä ja yksinkertaisia bisneksiä, jos hinta on sopiva.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös