Sijoitusideat

Sijoituslistan kärjessä tuttu yhtiö

Osakesäästäjien Keskusliiton sijoituslistan kärjessä paistattelee edelleen tuttu arvoyhtiö, jonka osakekurssin aliarvostus ei Inderesin analyytikon mukaan välttämättä kestä pitkään.

Sijoituslista on analyysitalo Inderesin Osakesäästäjien Keskusliitolle tuottama listaus kotimaisista pörssiyhtiöistä.

Inderes on käyttänyt listauksen laatimisessa yhdeksää eri muuttujaa, joiden avulla se arvioi yhtiöiden tuottopotentiaalia, arvostustasoa sekä riskiprofiilia.

Arvostustason mittareina ovat vuosien 2014-2016e osinkotuotto, oman pääoman tuotto, sekä liikevaihdon kasvu. Arvostustason mittareina ovat P/E-kerroin (EPS laskettu vuosien 2014-2016e keskiarvona), vuoden 2015 P/B-kerroin sekä EV/EBITDA (EBITDA laskettu vuosien 2014-2016e keskiarvona). Riskiprofiilia kuvaavat nettovelkaantumisaste, osakekannan kiertonopeus sekä EBITDA:n variaatio.

Listan kärjessä paistattelee energiayhtiö Fortum, joka oli kärjessä myös edellisessä listan päivityksessä. Listaus on laadittu 4.6.2015 tilanteen mukaan (Fortumin kurssi tuolloin 17,37 euroa), mutta Fortumin osakekurssi on tällä hetkellä vain hieman tuon päivän kurssia alhaisempi.

Fortum-osake-energiayhtiö-062015

Merkillepantavaa Fortumin kohdalla on erityisesti yhtiön alhainen taseperusteinen arvostustaso. Osake hinnoitellaan tase-arvoonsa, eli P/B-kerroin on tasan 1,0 (tämän hetken kurssilla jopa hieman alle).

”Edellisen kerran yhtiötä myytiin tasearvolla vuonna 2003”, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén huomauttaa Viisas Raha -lehdessä.

Vilénin mukaan on vaikea uskoa, että 7,5 prosentin osinkotuottoa tarjoava ja rahakasan päällä istuva energiayhtiö olisi huono sijoitus nykyhinnalla. ”Aliarvostus purkautunee siinä vaiheessa, kun yhtiö kertoo tarkemmin kassansa käyttökohteista”, Vilén ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>