Osakeanalyysit

Rupla tuo jälleen murheita kotimaisille Venäjä-yhtiöille

Nordean mukaan Venäjän ruplan uusi heikentyminen näkyy Helsingin pörssin Venäjän viennistä riippuvaisten yhtiöiden tuloksissa.

Ruplan laskun taustalla on öljyn hinnan kääntyminen uudelleen laskuun. ”Rupla vahvistui euroa vastaan alkuvuonna huomattavasti, mutta kääntyi toukokuussa uudelleen laskuun”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan. Toukokuun tasoista rupla on heikentynyt jo yli 30 prosenttia.

euro-rubla-valuuttakurssi-082015

Nordean mukaan Venäjän haastavien talousnäkymien ohella maan valuutan heikkeneminen on näkynyt Helsingin pörssin Venäjä-yhtiöiden osakkeissa.

”YIT on laskenut toukokuun lopusta 21 %, Nokian Renkaat 16 % ja Tikkurila 13 %. Helsingin pörssi on vain 3 % toukokuun lopun tasoja matalammalla. Ruplan heikkous painoi myös viime vuoden lopussa Venäjällä toimivien suomalaisyhtiöiden osakkeet reippaaseen laskuun, mutta alkuvuodesta osakkeissa nähtiin voimakas helpotusralli”, pankki summaa.

Toisaalta kysynnän hiipuminen ja ruplan heikkeneminen viimeisen reilun vuoden aikana ovat pienentäneet Helsingin pörssin Venäjä-yhtiöiden riippuvuutta naapuristamme. Nordean mukaan esimerkiksi YIT:n liikevaihdosta Venäjän osuuden odotetaan tänä vuonna olevan enää noin 18 prosenttia, kun se viime vuonna oli reilut 26 prosenttia.

Nokian Renkailla Venäjän osuuden liikevaihdosta odotetaan Nordean mukaan laskeneen reiluun 20 prosenttiin, kun se vielä viime vuoteen lähdettäessä oli lähes 35 prosenttia. ”Lisäksi Nokian Renkaiden kohdalla on syytä muistaa, että noin puolet ruplan heikkenemisestä johtuvasta vastatuulesta saadaan takaisin yhtiön Venäjän tehtaiden kustannuskilpailukyvyn parantuessa”, pankki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös