Makrotalous

Energian kulutus laski roimasti

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan energian kokonaiskulutus oli 660 petajoulea tammi-kesäkuussa, mikä oli lähes 5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Sähkön kulutus oli 42 terawattituntia (TWh), eli prosentin pienempi kuin vuotta aiemmin. Energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat 9 prosenttia viime vuoden tasosta.

Yksittäisistä energianlähteistä tammi-kesäkuussa eniten väheni turpeen kulutus, 17 prosenttia. Hiilen (sisältää kivihiilen lisäksi koksin sekä masuuni- ja koksikaasut) kulutus laski 15 prosenttia ja maakaasun 13 prosenttia. Öljyn kulutus puolestaan nousi prosentin ja puupolttoaineiden laski 4 prosenttia.

Energian-kokonaiskulutus-092015

Sähkön alhainen hinta Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla heikensi sähköntuotannon kannattavuutta vähentäen polttoon perustuvaa sähköntuotantoa. Lauhdevoimalla tuotettiin sähköä vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 18 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Myös sähköntuotanto yhteistuotannolla laski 4 prosenttia. Ydinvoimalla tuotetun sähkön määrä pieneni 5 prosenttia, mikä selittyy pitkälti vajaan kolmen viikon ylimääräisellä huoltoseisokilla yhdessä ydinvoimalaitosyksikössä.

Sähkön nettotuonti supistui tammi-kesäkuussa 4 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tuonti Pohjoismaista väheni 12 prosenttia. Venäjältä tuodun sähkön määrä puolestaan kasvoi 95 prosenttia johtuen viime vuoden vastaavan jakson alhaisesta tasosta. Kesäkuussa pieni määrä sähköä vietiin ensimmäisen kerran Venäjälle kaupallisin perustein.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös