Markkinakommentit

Viiden vuoden kuluttua pörssin voittajat löytyvät täältä

Viiden vuoden kuluttua pörssien voittajat löytyvät kehittyviltä markkinoilta, väittää kehittyville markkinoille sijoittavan SKAGEN Kon-Tiki -rahaston perustajan Kristoffer Stensrudin.

Vähän New Yorkin -terroritekojen jälkeen 14 vuotta sitten kirjoitin siitä, miten Kiinan merkitys maailmantalouden kasvulle kasvaa suureksi. ”Talouden asiantuntijat” naureskelivat tälle ja sanoivat, että vain vähän Italiaa suurempana taloutena Kiinan vaikutus jäisi vähäiseksi.

Odotukset Kiinan talouden vahvasta kasvusta ja maailmantalouden jämähtämisestä laskun jälkeiseen tilaan muuntuivat ideaksi käynnistää puhtaasti kehittyviin markkinoihin sijoittava rahasto.

Näiden talouksien osakkeet olivat pysyneet alamaissa aina kehittyvien markkinoiden kuplan puhkeamisesta vuonna 1994 lähtien. Silloin yritysten arvostuksia nosti spekulointi, jonka perustana olivat maissa asuvat miljardit ihmiset. Yritysten arvonmuodostus ei kuitenkaan ollut kehuttava ja hinnoittelu oli liian korkealla.

Terroritekojen jälkeen Yhdysvaltain keskuspankin määrätietoinen johtaja otti kuivaa ruutia täynnä olevan korkoaseensa esiin ja käynnisti kehittyvien markkinoiden kovimmaksi osoittautuneen nousun – sekä reaalitaloudessa että osakemarkkinoilla.

Kommunistinen Kiina komensi viljelijöitä laskemaan hakkunsa ja lapionsa ja ottamaan paikkansa tehtaiden kokoonpanolinjoilla, joilla tuotettaisiin halpoja tavaroita koko maailmalle. Samaan aikaan Kiinasta tuli Maailman kauppajärjestön jäsen ja näin olennainen osa maailman talousjärjestelmää.

Näimme ensimmäiset merkit tulevasta vuoden 2001 lopulla kuparin hinnan ja kuivalastin merikuljetusten noususta. Ajoitus vaikutti täydelliseltä kehittyvien markkinoiden rahaston julkaisuun. Huhtikuussa 2002 saimme rahaston markkinoille, ja juuri silloin meihin vaikutti (epäsuorasti) kaksi kirjanpitoskandaalia Yhdysvalloissa, Enron ja Worldcom. Rahasto putosi yli 40 % muutamassa kuukaudessa!

Aktiivinen, arvosijoittamiseen perustuva sijoitusfilosofia vei rahaston kuitenkin vahvaan nousuun. Rahasto osti, mitä Kiina osti, ja pysyi kaukana siitä, mitä Kiina myi. Ylihintaisiin yhdysvaltalaisiin yrityksiin sijoittaneet eivät saaneet tuottoa vuosikymmeneen. Vaikka osakkeiden hinnat eivät nousseet, suuret yhdysvaltalaiset yhtiöt tuottivat edelleen hyvin. Ongelmana oli, että yhtiöiden hinnat olivat aivan liian korkealla verrattuna niiden tuottoihin.

Viime vuosina tämä tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Kehittyville markkinoille sijoittaneet ovat saaneet melko onnetonta tuottoa, kun taas yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittaneet ovat olleet voittajia. Kehittyvät markkinat ovat liian pitkään ratsastaneet aiemmalla (Kiinan) menestyksellä. Finanssikriisi sai Yhdysvallat ottamaan tukevan otteen kulu- ja uudelleenjärjestelyveitsestä. Monet yhdysvaltalaiset valmistavat yhtiöt pystyvät nyt kilpailemaan kiinalaisten kanssa palkoissa ja muissa kuluissa katteet ovat huippulukemissa, mutta samalla myös yhtiöiden tuottojen hinnoittelu hipoo huippua.

Monet ylisijoittamisen vuodet ovat johtaneet pääoman tuottojen laskuun kehittyvillä markkinoilla. Edes valuuttakurssien heikkeneminen vuodesta 2013 lähtien ei ole tuonut tulosta. Yritysten on aika ottaa vastuuta omasta kehityksestään ja muuttaa pääoman käyttöään ja kulujaan uuden todellisuuden mukaisiksi. Juuri niin kuin norjalainen öljyteollisuus on tekemässä.

Viimeisen vuosikymmenen kasvuveturi eli BRIC-maat ovat nyt vetämässä kehittyvien markkinoiden laskua. Brasilia kärsii hyödykkeiden ja korruption aiheuttamista vieroitusoireista. Putin voi vielä esitellä muskeleitaan, mutta se ei koske taloutta. Intia on tulemassa ulos demokratia- ja byrokratiakaapista, mutta tähän mennessä ulostulo on ollut lähinnä suuria sanoja ja odotuksia. Pystyykö Intia toteuttamaan aikeensa ohittaa Kiina maailman tehtaana ja muuttaa ”made in China” ”made in Indiaksi” on epävarmaa, mutta pitkällä aikavälillä ei mahdotonta. Kiinan muuttuminen investointi- ja vientipohjaisesta taloudesta palvelu- ja kuluttajavetoiseen talouteen on osoittautumassa hankalaksi sekä paikallisesti että globaalisti.

Onko siis tyhmää jäädä odottelemaan aikojen paranemista kehittyvillä markkinoilla? Reaalitalouden kehittymisen ja osakkeiden hintojen käyttäytymisen välillä on selvä ero. Tätä emme voi alleviivata liikaa. Lisäksi osakkeiden hinnat vaihtelevat paljon enemmän kuin niiden perustana olevan arvon kehittyminen.

Maailman mittakaavassa kehittyneillä ja kehittyvillä markkinoilla ei ole mitään luonnollista eroa. Yhtiöillä taas on koko maailma pelikenttänään – tämä on oleellista tulevaisuudessa. Kun raaka-aineiden ja energian hinnat putoavat, jotkut maat ovat voittajia ja jotkut häviäjiä. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokaisella sektorilla vain yksi tai muutama yritys on voittajia. Juuri näitä yhtiöitä yritämme löytää, mutta emme aio maksaa niistä niin paljon, että pääoman tuotto kärsii.

Nyt kun hintalaput ovat finanssikriisin tasolla, uskallamme ennustaa, että voittajat viiden vuoden löytyvät tällä hetkellä kehittyvien markkinoiden pörsseistä.

Kristoffer Stensrud, SKAGEN Kon-Tiki -rahaston perustaja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös