Markkinakommentit

Kiina kalvaa Helsingin pörssin konepajayhtiöitä

Handelsbankenin mukaan Kiinan heikko tehdastuotanto ja hiipuva tuonti ovat kesäkuusta lähtien huolestuttaneet sijoittajia. Helsingin pörssin toimialoista konepajayritykset ovat eniten riippuvaisia Kiinan kehityksestä.

”Elokuun lopulla kiinahuolet lähettivät dominon liikkeelle kohti länttä saaden aikaan 7-8 % korjauksen Euroopan ja USA:n osakemarkkinoilla”, toteaa Handelsbanken tuoreimmassa Sijoitushorisontti-katsauksessaan.

Kiinan talouslukuihin on pankin mukaan suhtauduttava vakavasti.

Helsingin pörssin toimialoista eniten riippuvaisia Kiinan kehityksestä ovat konepajayhtiöt. Esimerkiksi Koneen myynnistä yli 30 prosenttia syntyy Kiinassa, joten osakkeen kurssikehitys on vaisua, jos Kiinan talouskasvun ja asuntomarkkinoiden veto hiipuu, Handelsbanken toteaa.

Muilla konepajoilla Kiinan merkitys on pienempi eikä  yhteys ei ole aina suora. Kiina on maailman suurin raaka-aineiden tuoja, josta syntyy Handelsbankenin mukaan riippuvuus kaivosyhtiöille Metsolle ja Outotecille.

Handelsbankenin mukaan Cargotecilla laivojen lastinkäsittelyratkaisuja toimittavan MacGregorin liiketoiminnasta reilusti yli puolet tulee Aasiasta, mikä tekee siitä riippuvaisen APAC-alueen maista.

Wärtsilän liikevaihdosta puolestaan peräti 40 prosenttia syntyy eli Aasian ja Tyynenmeren alueella pääosin Marine Solutions yksikön toimesta. Valmetille Kiina oli pankin mukaan kasvun moottori viime vuosikymmenellä. ”Viime vuosina kysyntä on puolittunut muodostaen silti edelleen noin 11 % yhtiön liikevaihdosta.”

Konecranesin riippuvuus itään on Handelsbankenin mukaan pientä, mutta vaikeuksia syntyy toki muuallakin, kuten 17.9. annettu tulosvaroitus osoitti.

”Muissa konepajayhtiöissä riski tulosvaroitukseen on tällä hetkellä mielestämme suurin Metsolla, Outotecilla sekä Nokian Renkailla”, Handelsbanken toteaa.

Kommentoi
Ylös
>