Indikaattorit

Sijoittajat kiittävät Super-Mariota – lisäelvytystä tulossa

Sekä sijoituspalvelutalo FIM että Nordea uskovat EKP:n päättävän uusista elvytystoimista joulukuun kokouksessa.

Sijoittajat odottivat EKP:n torstain korkokokousta tavallistakin suuremmalla mielenkiinnolla.

Torstain EKP:n korkokokouksen yhteydessä ei tehty odotetusti uusia politiikkapäätöksiä, mutta pääjohtaja Draghin kommentit sisälsivät kuitenkin merkittävästi uutta informaatiota. EKP tutkii mahdollisia uusia tukitoimia. Tarvittavan elvytyksen määrää tullaan tarkastelemaan joulukuun korkokokouksen yhteydessä jolloin keskuspankin uudet talousennusteet päivitetään.

Nordean mukaan osa neuvoston jäsenistä olisi ollut valmis tekemään lisätoimia jo nyt, eli keskuspankissa on selvä painotus nopeisiin liikkeisiin inflaatiotavoitteen saavuttamiseksi.

”Lisäksi Draghi avasi oven talletuskoron leikkaukselle. Aiemmin EKP on varsin suorasanaisesti todennut politiikkakorkojen olevan jo lattiatasolla, mutta nyt Draghin mukaan neuvoston jäsenet ovat avoimia käyttämään koko rahapolitiikan arsenaalia. Talletuskoron leikkauksesta on jo käyty keskustelua keskuspankin sisällä”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Draghin mukaan euroalueen tilanne on kehittynyt positiivisesti, mutta riskit ovat negatiivisen puolella viennin ja hintojen laskupaineiden myötä.

Korkokokouksen perusteella EKP näyttää olevan valmis uusiin elvytystoimiin – ja nopealla aikataululla, arvioi Nordea. ”Pääjohtaja Draghin puheiden perusteella keskuspankki ei ole tällä hetkellä odotuslinjalla, vaan tarkastelee aktiivisesti uusia mahdollisuuksia keventää rahapolitiikkaa jo joulukuun kokouksessa”, Nordea toteaa.

Sijoituspalvelutalo FIM:n mukaan puheenvuorossaan Draghi käytti myös sanaa valpas, joka oli edellisen keskuspankin pääjohtaja Trichetin käyttämä sana kuvaamaan keskuspankin lähestyvää rahapolitiikan muutosta.

”Kommentit olivat erittäin vahva viittaus elvytyksen kasvattamiseksi, joko joulukuun tai tammikuun korkokokouksen yhteydessä”, FIM toteaa aamukatsauksessaan.

Epävarmaa on FIM:n mukaan kuitenkin vielä käytettävät toimenpiteet.

”Mahdollisia toimenpiteitä ovat ainakin talletuskoron lasku, määrällisen elvytyksen kasvattaminen tai sen keston pidentäminen. EKP:n toimet ovat positiivista osakkeille etenkin euroalueella sekä vientiyhtiöille, jotka hyötyvät heikosta eurosta (esim. metsäyhtiöt)”, FIM toteaa.

Myös Nordea odottaa päätöksiä uusista toimenpiteistä joulukuun kokouksessa.

”Joulukuun kokouksessa on syytä odottaa arvopapereiden osto-ohjelman laajennusta (70 – 80 miljardiin euroon per kuukausi), sekä sen keston pidentämistä vuoden 2017 puolelle. Todennäköisesti EKP laajentaa myös ostokohteina olevien papereiden arsenaalia, jotta ostettavaa todellakin riittää”, pankki toteaa.

Torstain kokouksen jälkeen euro lähti rajuun laskuun suhteessa dollariin. Perjantaihin mennessä euron noteeraus oli laskenut jo lähelle 1,10 dollarin tasoa.

euro-dollari-vaihtokurssi-102015

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös