Markkinakommentit

Inderes: Osakkeiden lähivuosien tuotto jää vaisuksi

Analyysitalo Inderesin mukaan indeksitasolla tuotot jäävät vaisuiksi lähivuosina, mutta yhtiökohtaiset tuottoerot tulevat kasvamaan.

Ensi vuosi näyttää kuitenkin vielä lupaavalta. Inderes odottaa ensi vuodelta mediaaniliikevoittojen edelleen kasvavan noin 15 prosenttia, kun Euroopan elpyminen alkaa heijastua entistä voimakkaammin myös pörssimme yhtiöiden tuloksiin.

”Tämä kuvastaa samalla myös yhtiöiden trimmattuja kulurakenteita ja sitä kautta merkittävää tulosvipua, sillä odotamme liikevaihtojen kasvavan noin 4 %. Näkymät eivät siis ole mielestämme oleellisesti muuttuneet, mutta markkinoiden riskipreemiot ovat normalisoituneet”, analyysitalo toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Osakekurssien nousu näkyy myös osakkeiden arvostuksen nousuna.

”Samalla kun kohtuullinen Q3-tuloskausi tuki osakkeita, niiden arvostustasot ovat samalla myös normalisoituneet syksyn pudotuksen jälkeen”, Inderes toteaa. Kuitenkin Helsingin pörssin arvostustasot ovat edelleen kohtuullisella tasolla, sillä Inderesin ennusteilla ensi vuoden keskimääräinen p/e-kerroin on 14,5x.

Useat tekijät tukevat ensi vuoden tuloskasvua. ”Tuloskasvun jatkuminen, alhainen korkotaso ja kilpailukykyiset osinkotuotot (2015e: OMXH mediaani 3,5 %) tarjoavat edelleen kohtuullisen hyvän tuotto-odotuksen suhteessa muihin omaisuusluokkiin seuraavalle 6-12 kuukaudelle”, Inderes toteaa.

Analyysitalo korostaa kuitenkin, että nyt ollaan jo nousumarkkinan loppupuolta ja helppojen tuottojen aika on ohi. ”Lisäksi huomautamme, että Yhdysvalloissa arvostustasot ovat jo haastavat ja siellä korkotaso alkaa hiljalleen jo nousemaan. Euroopassa arvostustasot ovat matalampia, mutta toisaalta nojaavat kuitenkin odotetulle tuloskasvulle, johon liittyy kuitenkin huomattavaa epävarmuutta.”

Pitemmällä aikavälillä osakemarkkinoiden tilanne ei ole yhtä auvoinen kuin lähikuukausina. Inderesin mukaan yleisesti indeksitasolla uskomme lähivuosien tuotot jäävät varsin vaisuiksi.

Tämän takia yhtiökohtaiset tuottoerot tulevat kasvamaan selvästi ja osakepoiminnan merkitys korostuu jälleen. ”Uskomme, että nykyisessä tilanteessa markkina tulee kiinnittämään entistä enemmän huomiota yhtiöiden laatuun”, analyysitalo päättelee. Markkinan suosiossa ovat Inderesin mukaan tällä hetkellä yhtiöt, jotka hyötyvät kuluttajien elpymisestä Atlantin molemmin puolin, joiden tuloskunto on jo nyt hyvällä tasolla ja liiketoiminta ennustettavaa.

Eikä osinkojakaan pidä unohtaa. ”Lisäksi vahva osinkotuotto tulee nousemaan korostettuun arvoon ja uskomme markkinan kiinnittävän entistä enemmän huomiota osinkoihin kevään lähestyessä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös