Yritysuutiset

Nouseeko Google Applen ohi arvokkaimmaksi yhtiöksi?

Google saattaa haastaa Applen aseman maailman arvokkaimpana yhtiönä.

Yksikään yhtiö ei ole noussut markkina-arvoltaan maagisen 1000 miljardin dollarin arvoiseksi yhtiöksi.

Lähimpänä tätä tavoitetta ovat hakukonejätti Google ja tällä hetkellä markkina-arvoltaan maailman suurin yhtiö IT-jätti Apple.

Applen markkina-arvo ylsi tänä vuonna lähes tähtitieteelliseen 775 miljardiin dollariin. Muutamien viime kuukausien aikana Apple on kuitenkin menettänyt markkina-arvoaan. Syynä ovat CNNMoney lehden mukaan sijoittajien pelot iPhonen myynnin laskusta. Googlen Android-puhelimet ovat lisänneet suosiotaan iPhonen kustannuksella.

Google on hyvää vauhtia ohittamassa Applen suurimpana yhtiönä. Applen markkina-arvo on tällä hetkellä noin 605 miljardia dollaria, mutta Googlen emoyhtiön Alphabetin markkina-arvo on noussut 527 miljardiin dollariin.

Google ilmoitti Alphabet-emoyhtiön perustamisesta loppukesällä. Sen tytäryhtiöiksi tulivat hakukoneyhtiö Google, videopalvelu Youtube, mobiilikäyttöjärjestelmiä kehittelevä Android ja monta muuta Googleen kuuluvaa yhtiötä.

CNNMoney uskoo Alphabetin nousevan ohi Applen.

Aplhabetin hakukoneliiketoiminta on ollut menestys myös mobiililaitteissa. Lisäksi Alphabet saa kokoajan lisätuloja Youtubesta, joka on yksi Alphabetin tytäryhtiöistä. CNNMoneyn mukaan analyytikot odottavat Alphabetin tuloksen kasvavan selkeästi nopeammin kuin Applen.

Alphabetin osakkeen konsensustavoitehinta on vajaat 850 dollaria, mikä tarkoittaa noin 11 prosentin nousuvaraa nykykurssiin verrattuna.

Alphabet-osakekurssi-122015

Apple-osakekurssi-122015

Toisaalta Alphabetin kova tuloskasvu näkyy osakkeen arvostuskertoimessa. Vuoden 2016 tulosennusteella laskettu Alphabetin p/e-kerroin on korkeahko 22. Applen p/e-kerroin on puolestaan vain 11 vuoden 2016 tulosennusteella laskettuna.

Wall Streetin konsensusennusteet lupailevat Applelle 146 dollarin tavoitehintaa, mikä tarkoittaisi peräti 35 prosentin nousuvaraa nykykurssiin verrattuna.

Eli maailman suurimman yhtiön titteli ei välttämättä vaihdu vielä ensi vuonna.

 

Kommentoi
Ylös
>