Asunnot ja kiinteistöt

Pienet keskusta-asunnot revitään edelleen käsistä

Kasvukeskusten pienet keskusta-asunnot kärsivät edelleen kroonisesta ylikysynnästä.

Myyjän näkökulmasta tämä on toki positiivinen asia, mutta ei ostajan näkövinkkelistä. Parhaiten kysynnän tasosta kertovat kohteet, jotka ehtivät olla myynnissä pidempään kuin päivän. Tällöin entistä useampi ostamisesta kiinnostunut huomaa kohteen, ehtii tutustua siihen ja tehdä tarjouksen.

Jyväskylästä tuli muutama viikko sitten myyntiin sijoitusasunnoksi erinomaisesti sopiva kohde. Kyseessä oli 27-neliöinen yksiö, yliopistolle matkaa kivenheitto ja keskustaan alle kilometri. Huoneistossa uusi kylppäri, parveke ja kunto muutenkin hyvä. Taloyhtiön osalta käyttövedet ja viemärit tehty, muuten yhtiöön on tulossa jonkin verran remonttia. Asunnon myyjä oli julkinen taho, joten siksi kohde oli netissä kaksi viikkoa, näyttöjä järjestettiin kaksi kappaletta ja tarjoukset tuli jättää suljetussa kirjekuoressa ennalta määrättyyn päivään mennessä. Siis kaikin puolin reilu ja avoin linja kiinnostuneita ostajia kohtaan. Pyyntihinta oli jo ennakkoon korkeahko 85 000 euroa.

Parametrit olivat kuitenkin sen verran houkuttelevat, että kohde varmasti kiinnosti sijoittajia. Näytöillä kävi kuhina, sillä siellä kävi ensimmäisellä kerralla 12 ja toisella 14 katsojaa. Tämän perusteella saattoi ennakoida reilusti tarjouksia. Oletuksemme oli, että hinta nousee yli pyynnin. Päädyimme tarjoamaan kohteesta 89 100 euroa. Ennen remontteja vuokratuotto oli 535 euron vuokralla kuusi prosenttia. Remonttivaralla 400 euroa per neliö taloyhtiön remontteihin, 3000 euroa huoneistoon ja vastikkeeseen pieni nousu, niin tuotto olisi samalla vuokralla 5,1 prosenttia.

Kyseinen tarjouksemme oli kolmanneksi korkein – mitalisija ei toki lohduttanut. Kaiken kaikkiaan tarjouksia tuli 15 (!). Emme tiedä, paljonko voittaja tarjosi, mutta suurella todennäköisyydellä yli 90 000 euroa. Selvää on kuitenkin se, että myyjä sai kohteestaan kunnon hinnan.

Saamiemme tietojen valossa tämä oli hyvä mittari markkinan tilanteesta. Kysyntä on edelleen selvästi tarjontaa korkeampi. Myyjät saavat nautiskella kunnon hinnoista ja ostajat purevat kynsiään, kun hyvissä kohteissa rikotaan jatkuvasti hintaennätyksiä.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>