Markkinakommentit

Analyytikot uskovat kurssinousun jatkuvan

Yhdysvalloissa pörssianalyytikot uskovat S&P 500 -indeksin nousevan reippaasti seuraavan 12 kuukauden aikana. Eri asia on, kuinka luotettavia nämä ennusteet ovat.

Factsetin mukaan jenkkianalyytikot odottavat S&P 500 -osakeindeksin nousevan peräti 13,8 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana. Lukema on saatu laskemalla osakkeiden keskimääräisten tavoitehintojen ja joulukuun lopun osakekurssien erotukset yhteensä.

Yhteenlaskettu tavoitehinta indeksille oli 2326 pistettä joulukuun lopussa, mikä on 13,8 prosenttia yli joulukuun lopun indeksiarvon 2044.

Mutta kuinka paljon sijoittajien kannattaa luottaa analyytikoiden ennusteisiin?

Factsetin mukaan vuoden 2015 lopun yhteenlaskettu tavoiteluku indeksille oli 2198 pistettä. Kun tätä verrataan indeksin toteumaan vuoden lopussa, nähdään analyytikoiden olleen ylioptimistisia tuloskehityksen suhteen. Analyytikoiden ennusteet ylittivät toteuman 7,5 prosentilla.

Viimeisten viiden vuoden (2011 – 2015) aikana analyytikoiden keskimääräisten vuoden alussa antamien tavoitehintaennusteiden ja vuoden lopun toteumien välinen erotus on vain +0,2 prosenttia. Eli viiden vuoden ajalla analyytikoiden ylioptimismi näyttäisi olevan vähäistä.

Keskiarvot johtavat kuitenkin harhaan.

Vaikka viiden vuoden ajanjaksolla keskimäärin ennusteet ovat pitäneet kutinsa, ei tilanne näytä yhtä ruusuiselta jos tarkastellaan yksittäisiä vuosia.

Factsetin mukaan yksittäisinä vuosina analyytikot ovat olleet sekä ylioptimistisia että ylivarovaisia. Esimerkiksi vuonna 2011 analyytikot yliarvioivat indeksin kehityksen 10,4 prosenttia. Vastaavasti vuonna 2013 analyytikot arvioivat indeksin kehityksen 13,2 prosenttia liian alhaiseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös