Makrotalous

Öljyn alamäki pakottaa keskuspankin elvytykseen

Nordea uskoo EKP:n laajentavan elvytysohjelmaansa keväällä.

Euroopan keskuspankki EKP imoitti eilen pitävänsä ohjauskoron ennallaan, mutta vihjasi samalla selkeästi olevansa valmis uusiin elvytystoimiin. EKP:n viesti on siivittänyt osakkeet tänään kovaan nousuun.

EKP arvioi rahapolitiikan suuntaa seuraavassa kokouksessa maaliskuussa.

Nordean mukaan keskuspankki joutuu reagoimaan tilanteeseen, koska öljyn alamäki painaa inflaatio-odotuksia sekä viivyttää toteutuneen inflaation toipumista.

”Draghi myönsi, että joulukuun jälkeen maailma näyttää hyvin erilaiselta ja keskuspankin ennusteet eivät pidä enää kutiaan. Esimerkiksi raakaöljyn hinta on 40 prosenttia edellisestä ennusteesta, joten rahapolitiikan aiempi mitoitus on tehty hyvin erilaisille perusoletuksille”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

EKP:lla ei ole rajoituksia työkalujen käytössä, ja Nordean mukaan elvytysvaraa – ja halua – on edelleen jäljellä inflaation kiihdyttämiseksi.

Nordea odottaa EKP:n laajentavan osto-ohjelmaansa kuukausiostoja 10 miljardilla eurolla maaliskuun kokouksessa sekä laskevan talletuskorkoa 10 korkopisteellä.

EKP:n elvytyslupausta vahvistaa se, että Draghi kertoi koko neuvoston olleen yksimielinen nyt annetusta ennakoivasta viestinnästä. ”Näin ollen neuvostossa näyttää olevan selkeä yksimielisyys lisätoimista, joten merkittävän elvytyspaketin hyväksyminen on todennäköisempää”, Nordea toteaa.

Lisäpaineita keskuspankille syntyy romahtaneesta öljyn hinnasta.

”Mikäli raakaöljyn hinta pysyy nykytasoillaan, euroalueen inflaatio pysyy tänä vuonna nollan tuntumassa ja EKP pysyy paineen alla. Näin ollen kesäkuun kokouksessa odotamme keskuspankin toistavan ”10+10”-elvytyspaketin. Rahapolitiikan keventämistä puoltaa myös se, että todennäköisesti vielä tuossa vaiheessa aiemmat toimet eivät ole onnistuneet nostamaan inflaatio-odotuksia riittävästi.”

Kommentoi
Ylös
>