Rahoitusteoriaa

Teknokupla ja finanssikriisi – kuplat ja epävakaus kuuluvat sijoitusmarkkinoihin

Epävakaus on sijoitusmarkkinoiden luontainen piirre, väittää riippumaton ekonomisti Roger Wessman.

”Tämä on minulle itsestään selvä tosiasia, ei ainoastaan akateemisten tutkimusten perusteella, vaan myös henkilökohtaisista kokemuksistani johtuen”, Wessman toteaa blogissaan.

Wessman parin vuosikymmenen aikana nähnyt miten järjetön heilunta on toistunut erilaisilla markkinoilla, kun kurssien lasku on ruokkinut pelkoa ja nousu herättänyt ahneutta.

Wessmanin mukaan markkinoiden hinnoitteluun ei sokeasti kannata luottaa. Vaikka markkinoiden hinnoittelu on täysin järjetön, se voi hyvin muuttua vielä paljon järjettömämmäksi.

Wessman luettelee blogissaan esimerkkejä sijoitusmarkkinoiden epävakaudesta, joita ovat esimerkiksi olleet esimerkiksi Suomen korkomarkkinoiden paniikki 1990-luvulla, teknokupla vuosituhannen vaihteessa ja tuoreimpana vuonna 2008 puhjennut finanssikriisi.

Wessmanin mukaan ennen teknologiakuplan puhkeamista osakekurssit hinnoittelivat aivan uskomatonta kasvua teknologiayhtiöiden voitoissa.

”Kurssit kuitenkin vain jatkoivat nousuaan. Tekno-osakkeisiin sijoittaneet rikastuivat, mikä houkutteli yhä uusia sijoittajia liikkeelle. Kurssien nousu siivitti tarinoita uudesta uljaasta taloudesta, jossa vanhat talouden säännöt eivät päde. Tarinat uudesta taloudesta vahvisti osakekursseja.”

Osaselityksenä teknologiakuplan syntymiselle oli ekonomistin mielestä se, että sekä analyytikkoja että salkunhoitajia arvioidaan jatkuvasti siitä ovatko oikeassa markkinakurssien kehityksen arvioinnissa.

”Salkunhoitaja sai potkut juuri ennen kuplan huippua kun rahaston tuotto oli jäänyt muita rahastoja heikommaksi. Uusi salkunhoitaja täytti rahaston tekno-osakkeilla kuplan huipussa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös