Makrotalous

Kreikka yhä talouskriisissä

Kreikka ei seiso omilla jaloillaan useista talousuudistuksista huolimatta, arvioi Suomen Pankin neuvonantaja.

Suomen Pankin johtavan neuvonantajan, Olli-Pekka Lehmussaaren mukaan Kreikan mahdollisuudet selättää talouskriisi lyhyellä aikavälillä ovat hyvin rajalliset.

”Euroalueen päätöksentekijöiden on jälleen kerran pohdittava Kreikan kohtaloa, kun maalle myönnetyn kolmannen rahoitustukipaketin ensimmäinen väliarvio tehdään tulevien viikkojen aikana”, Lehmussaari toteaa blogissaan.

Vaikka Kreikan talousohjelman etenemiseen on liitetty varovaista toiveikkuutta, kriisin ratkaisuun liittyy mittavia epävarmuuksia. Lehmussaaren mukaan monet yksityiskohdat hiertävät lainoittajien ja Kreikan välisiä suhteita. ”Näistä kenties suurimmat ovat Kreikan eläkejärjestelmän uudistamiseen liittyvät yksityiskohdat ja lähes välttämättömän velkahelpotuksen mittakaava ja toteutus.”

Ongelmat kiertyvät Lehmussaaren mukaan sen ympärille, kuinka velkakestävyys saavutetaan. ”Keinot ovat tiedossa, mutta eri vaihtoehtovalintojen tasapainottamiseen liittyy selkeitä näkemyseroja. Kiistat koskevat yhtäältä mahdollisen velkahelpotuksen suuruutta ja suoritustapaa ja toisaalta julkisen sektorin sopeuttamisen, mukaan lukien eläkeuudistus, mittakaavaa.”

”Mitä suuremmat ovat julkisen sektorin sopeuttamisella ja eläkejärjestelmän uudistamisella saavutettavat säästöt, sitä pienempi on velkasaneerauksen tarve.”, Lehmussaari toteaa.

”Ennen selvyyttä Kreikan eläkejärjestelmän uudistamisesta ja talouden rakenneuudistuksiin liittyvistä yksityiskohdista, luotettavaa analyysia Kreikan velkakestävyydestä on mahdoton tehdä.”

Kommentoi
Ylös
>