Oma talous

Näin yksityishenkilöitä huijataan sijoitusmarkkinoilla

Finanssivalvonnan lakimies kertoo, miten tyypillinen sijoitushuijaus tapahtuu.

Sijoitustoiminnassa rikolliset ovat niitä, jotka tietoisesti rikkovat asiakkaansuojasäännöksiä ja muita alan toimilupa- ja palvelujen tarjontaa koskevia sääntöjä, toteaa lakimies Harri Hirvi Finanssivalvonnan blogissaan.

Hirven mukaan Finanssivalvonnan ja muiden valvojien ylläpitämille varoituslistoille joutuneiden yhtiöiden määrä lisääntyy vuosittain.

Huijausta osakkeilla

Lakimiehen mukaan keskeinen huijauksissa käytettävä sijoitustuote on perinteinen osake, josta jokainen osaa ainakin perustiedot.

”Jos taas kysytään tarkemmin tämän osakkeen ominaisuuksista ja kauppapaikoista, niin kadunmiesten vastausten laatu heikkenee nopeasti”, Hirvi toteaa.

Tietämättömyys avaa pelikentän huijareille. Huijareiden toimintatavat ovat moninaiset, mutta Hirven mukaan yleisin toimintakaava näyttää seuraava:

”Henkilö saa englanninkielisen puhelinsoiton kaukomailta. Sujuvakielinen henkilö tarjoaa mahdollisuutta sijoittaa hyvällä tuotto-odotuksella johonkin kansainvälisesti tunnettuun yhtiöön. Lisäksi henkilölle kerrotaan ajankohtainen, sijoituskohteeseen liittyvä uskottava peitetarina (yritysjärjestely, listautuminen, tuotekehittely), joka ylläpitää kuulijan kiinnostusta”, Hirvi toteaa.

Sijoittamisen riskeistä tai muista asioista ei luonnollisesti juurikaan kerrota.

Huijari väittää usein, että sijoituspäätös, sopimuksen allekirjoittaminen ja varojen lähettäminen tulisi tehdä nopeasti, jotta ”oivallinen sijoitustilanne” ei menisi ohi.

Luottamus ja ahneus vievät vipuun

Hirven mukaan huijattavan hahmottamista vaikeuttaa osaltaan myös se, että yleensä sijoituksen osatekijät kuten soittajan kotimaa, osakkeiden säilytysmaa ja lähetettävien varojen kohdemaa ovat kukin eri maissa.

Sijoitustoimiensa jälkeen huijattu uskoo omistavansa esitetyn määrän osakkeita, Hirvi toteaa. Lisäksi huijari ensimmäisen ”sijoituksen” jälkeen yleensä jatkaa yhteydenpitoa huijattuun esitellen tälle painostavaan sävyyn erilaisia uusia sijoituskohteita tai aikaisempien sijoitusten uudelleenjärjestelyjä.

”Monet ovat maksaneet vuosikausia erilaisia maksuja siinä uskossa, että heidän sijoitusvarallisuutensa kasvaa. Usein edes vuotuisten osinkojen tai muiden myyntitulojen kotiuttamisen estyminenkään erilaisin tekaistuin perusteluin, ei saa uhria epäilemään järjestelyjen asianmukaisuutta.”

Hirven mukaan huijatun usko, luottamus ja ahneus yhdistettynä sopimuspohjaiseen sitoutumiseen, lienevät keskeisimpiä taustatekijöitä, on huijauksen onnistumisen edellytys.

”Kun yhteys huijariin sitten yllättäen katkeaa huijatun varojen loppuessa, saattaa lähetettyjen varojen yhteissumma olla niin suuri, ettei huijatun psyyke tahdo sitä kestää.”

Kertomusten perusteella huijatun usko, luottamus ja ahneus yhdistettynä sopimuspohjaiseen sitoutumiseen, lienevät keskeisimpiä taustatekijöitä miksi monet lähtevät huijarin mukaan, Hirvi arvelee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös