Sijoitusstrategiat

Sijoittaja, vältä suomalaisten osakkeiden ylipainotusta

Kotimaisten osakkeiden ylipainotus heikentää riskien hajauttamista, väittää sijoitusstrategi.

Kotimarkkinoille sijoittaminen on tietenkin houkuttelevaa koska kotimaisiin osakkeisiin perehtyminen on helpompaa.

Kotimarkkinoiden suosiminen on kuitenkin kaksiteräinen miekka. Se voi nimittäin heikentää riskien hajauttamista, väittää Danske Investing –yhtiön sijoitustrategi Lars Skovgaard Andersen Danske Bankin Investorview-julkaisussa.

Hajauttaminen eri markkinoille on kannattavaa hajauttamisen näkökulmasta, koska eri osakemarkkinoiden tuottokehityksessä voi eri aikoina olla suuriakin eroja. Tämä johtuu Skovgaard Andersenin mukaan siitä, että eri markkinoiden suhdanteet eivät aina seuraa toisiaan.

”Esimerkiksi Venäjällä ja Brasiliassa tuotto on viime vuosina ollut miinuksella ja monissa Pohjoismaissa plussalla. Tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole sama parin vuoden kuluttua, joten sijoitukset kannattaa hajauttaa koko maailmaan”, sijoitusstrategi valaisee.

Sijoitusten keskittäminen kotimarkkinoille tai yksittäiselle osakemarkkinalle tuo mukanaan myös toisen ongelman: sijoitukset keskittyvät liikaa yksittäisille toimialoille. Tämä lisää sijoitussalkun riskiä entisestään, Sovgaard Andersen varoittaa.

”Eri toimialojen painotus vaihtelee voimakkaasti markkinoiden kesken ja vaikuttaa osakemarkkinoiden kehittymiseen.”

Suomen osakemarkkinoilla investointihyödykkeitä valmistavien yhtiöiden osuus on poikkeuksellisen suuri. Norjan osakemarkkinoilla puolestaan energiasektori on yliedustettuna ja Tanskassa terveydenhoitoala on yliedustettuna.

Kommentoi
Ylös
>