Oma talous

Autokauppa piristynyt reippaasti

autokauppa-auto-BMW-052016

Huhtikuussa rekisteröitiin 11 085 uutta henkilöautoa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, kertovat Autoalan Keskusliitto ry ja Autotuojat ry.

Vuoden alusta lukien henkilöautoja on ensirekisteröity 44 189 kappaletta ja viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna rekisteröintimäärä on kasvanut 13,3 prosenttia.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin tammi-huhtikuussa 4 419 kappaletta, mikä on 13,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Huhtikuussa ensirekisteröitiin 1 188 pakettiautoa, mikä 23,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Kuorma-autoja on ensirekisteröity tammi-huhtikuussa 1 066 mikä on peräti 27,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Huhtikuussa ensirekisteröitiin 278 kuorma-autoa ja viime vuoden huhtikuuhun verrattuna määrä kasvoi 11,6 prosenttia.

Uusia linja-autoja on rekisteröity tammi–huhtikuussa 119, viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna rekisteröintimäärä on 6,3 prosenttia alhaisempi.

Henkilöautojen myynnin kasvua siivittää ennen kaikkea autoveron aleneminen vuoden vaihteessa, mutta myös yleisen taloustilanteen hienoinen elpyminen. Vaikka ensirekisteröintien määrän onkin ennakoitu kasvavan, jäädään vielä 2000-luvun keskimääräisistä luvuista, joka on yli 123 000.

Veronalennus toteutetaan neljässä samansuuruisessa vaiheessa vuosina 2016–2019. Veroprosentti määräytyy vuoden alusta lähtien vain auton yhdistettyä kulutusta vastaavan hiilidioksidipäästön perusteella.

Autoveron ympäristöohjauksen tehostamiseksi veronalennus painottuu selvästi pienipäästöisten autojen eduksi. Auton veroprosentti määräytyy yksinomaan ominaishiilidioksidipäästön perusteella ajoneuvon teknologiasta riippumatta.

Vaiheittaisen alennuksen toteuduttua auton, jonka päästö vastaa uusien autojen nykyistä keskipäästöä, eli noin 124 hiilidioksidigrammaa kilometriltä, vero alentuu 2,7 prosenttiyksikköä, eli suhteellisesti 13 prosenttia. Auton, jonka päästö vastaa EU:n vuodelle 2020 asettamaa tavoitetta henkilöautojen keskimääräiseksi hiilidioksidipäästöjen tasoksi, eli 95 grammaa kilometriltä, vero laskee suhteellisesti 32 prosenttia.

Keskihintaisella, eli alun perin noin 32 000 euroa maksavalla autolla tämä tarkoittaisi vähän yli 1 800 euron veronalennusta. Verrattuna vuoden 2015 keskipäästöisen auton veroon, vero olisi tällöin alentunut noin puoleen.

Lue lisää autoverotuksen muutoksesta tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös