Osakeanalyysit

FIM listasi innokkaimmat omien osakkeiden ostajat

Sijoituspalvelutalo keräsi tietoa Helsingin pörssin yhtiöiden toteuttamista omien osakkeiden euromääräisistä ostoista vuodesta 2011 lähtien.

Helsingin pörssissä omien osakkeiden hankinnat ovat melko pieniä ja satunnaisia, FIM toteaa. Vaihdoltaan pienemmissä osakkeissa sijoittajien on silti hyvä tarkkailla myös omien osakkeiden osto-ohjelmia ja niiden ajoittumista.

Omien osakkeiden osto on sijoittajan kannalta usein vaihtoehto osingoille. Omien osakkeiden määrä saattaa nostaa osakkeen kurssia.

FIM:n mukaan yleisimpiä syitä omien osakkeiden hankinnalle ovat niiden käyttäminen johdon palkitsemisjärjestelmissä, mahdollinen luovuttaminen yritysjärjestelyissä tai käyttäminen yrityksen pääomarakenteen muokkaamisessa osingon rinnalla.

Osakkeenomistajien verotus voi myös olla motiivi yhtiölle ostaa omia osakkeitaan osingonmaksun sijaa. Omien osakkeiden ostossahan yritys jälleensijoittaa omistajalle kertyneet varat uudelleen verottomasti. Varsinkin Yhdysvalloissa omien osakkeiden ostoja harrastetaan paljon juuri verotuksellisista syistä.

Yhtiö voi hankkia korkeintaan 10 prosenttia ulkona olevista osakkeista itselleen. Yhtiön hallitus voi päättää mitätöidä hankitut omat osakkeet.

FIM:n mukaan aktiivisimmin osakkeitaan on Helsingin pörssissä hankkinut Kone, joka on ostanut joka vuosi omia osakkeitaan. ”Suhteessa Koneen vuodelta 2015 maksamaan 718 miljoonan euron osinkopottiin summa on tietenkin melko pieni”, FIM toteaa.

Nokia hankki puolestaan yhteensä 600 miljoonalla eurolla omia osakkeitaan osana yhtiön 5 miljardin euron pääomarakenteen optimointiohjelmaa vuosina 2014 ‒ 2015. FIM:n mukaan tämän vuotisessa yhtiökokouksessa Nokia hakee oikeutta hankkia 1,5 miljardilla eurolla omia osakkeitaan seuraavan kahden vuoden aikana.

FIM:n laskelmien mukaan pienemmistä yhtiöistä aktiivisesti osakkeitaan on hankkinut viime aikoina Vaisala. ”Vuonna 2015 yhtiö osti omia osakkeitaan 3,9 miljoonalla eurolla, joka vastaa noin 26 päivän kaupankäyntimäärää keskimääräisellä kaupankäyntivoluumilla.”

Muita aktiivisia pienempiä yhtiöitä omien osakkeiden hankinnassa ovat olleet Innofactor ja Rapala.

FIM:n mukaan United Bankers on ostanut tämän vuoden aikana helmikuusta lähtien omia osakkeitaan. Restamax taas osti omia osakkeitaan vuosina 2014 ja 2015, noin vuosi listautumisen jälkeen.

Katso FIM:n laatima lista omien osakkeiden ostoista tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös