Markkinakommentit

Sijoitustalot ympäri maailmaa laskevat osakesuosituksiaan

katastrofi-osakekupla-kurssiromahdus-032016
Sekä sijoitustalot että sijoittajat näyttävät nyt pelkäävän kurssiromahdusta.

Nordean mukaan viime aikoina sijoitustalot ympäri maailman ovat laskeneet osakemarkkinasuosituksiaan. ”Maaperä on nyt otollista synkistelylle osakemarkkinoiden nousun jatkuttua jo historiallisen pitkään finanssikriisin jälkeen”, pankki toteaa markkinakommenteissaan.

”Sijoitusneuvojat ovat suositelleet osakkeita yhdessä kuorossa viime vuosina, mutta nyt tunnelmat ovat kääntyneet. Brexit-pohdinnat, Fedin koronnosto ja Kiinan kasvupelot ovat saaneet sijoittajat ja sijoitusneuvojat hermostuneiksi.”

Sijoittajatkin synkistelevät

Paljon seuratussa yhdysvaltalaisessa AAII-sijoittajakyselyssä epätietoisten sijoittajien määrä nousi kaikkien aikojen huippuunsa. Nordean mukaan tällä hetkellä konsensus-suositus myös sijoitusneuvojien keskuudessa on osakkeiden peruspainotus, ja osakkeiden alipainottajiakin on liikenteessä ylipaino-suosituksia enemmän.

Onko sijoittajan nyt siis syytä huolestua?

Nordea ei usko varoittelujen ennakoivan osakemarkkinoiden romahdusta. ”Kun katsotaan historiaa, niin osakemarkkinoiden romahdukset harvoin tapahtuvat silloin, kun niistä laajasti varoitellaan. Jos kaikki varoittelevat markkinalaskusta, ovat sijoittajat jo varautuneet siihen.”

Nordean mukaan Isot markkinaliikkeet tulevat aina yllätyksistä, ja jos huonoihin uutisiin on varauduttu, ne eivät enää ole yllätyksiä. ”Siten varovainen tunnelma jo itsessään estää kurssilaskua.”

Kurssiromahdukset tulevat odotuksia harvemmin

Kurssiromahdukset toteutuvat sitä paitsi todellisuudessa harvemmin ja heikompina kuin mitä sijoittajat odottavat.

Nordean mukaan yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan sijoittajat ovat viime vuosikymmeninä odottaneet osakemarkkinoiden romahtavan seuraavan puolen vuoden aikana keskimäärin 19 prosentin todennäköisyydellä. Pankin mukaan yli kymmenen prosentin päivälaskuja on tapahtunut vain kaksi kertaa historiassa. ”Sijoittajilla on siten taipumus voimakkaasti yliarvioida kriisien todennäköisyyksiä”, Nordea toteaa.

Nordea odottaa markkinahermoilun jatkuvan, kun sijoittajat tasapainottelevat pelkojen ja tuotonmetsästyksen välillä. ”Pelot pysyvästä markkinalaskusta ovat kuitenkin liioiteltuja. Sijoittajien synkistely voikin jatkossa tukea markkinoita.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös