Indikaattorit

Kuluttajien luottamus talouteen kohentunut selvästi

Kuluttajien luottamus talouteen vahvistui selvästi elokuussa, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 15,7, kun se heinäkuussa oli 13,1 ja kesäkuussa 14,9. Luottamus talouteen oli viimeksi yhtä vahvaa toukokuussa 2015 ja sitä ennen keväällä 2011.

Kuluttajien luottamus on nyt selvästi yli pitemmän ajan keskitason. Viime vuoden elokuussa luottamusindikaattori sai arvon 8,3. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,7.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat hieman elokuussa heinäkuuhun verrattuna. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyydestä paranivat myös ja selvemmin viime vuoden elokuuhun verrattuna. Arviot omista säästämismahdollisuuksista pysyivät vuodessa ennallaan.

Elokuussa kuluttajien odotukset Suomen taloudesta olivat valoisat. Näkemykset kuluttajan omasta taloudesta ja yleisestä työttömyydestä olivat pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Omia säästämismahdollisuuksiaan seuraavan 12 kuukauden aikana kuluttajat pitivät hyvinä.

Kuluttajat pitivät elokuussa ajankohtaa otollisena kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkin lainanotolle mutta ei juuri säästämiselle. Työllisten kuluttajien kokema työttömyyden uhka lieveni elokuussa pitkän ajan keskitasolle.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuva. Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua (lähde: Tilastokeskus)

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös