Rahoitusteoriaa

Millaiset korkosijoitukset sopivat osakesalkun hajautukseen?

hajautus-osakesalkku-tasapainotus-082016

Ei ole yhdentekevää millä omaisuuslajeilla sijoittaja pyrkii parantamaan sijoitussalkun hajautusta ja tuotto-riski -suhdetta.

Hajauttamisen sanotaan olevan sijoittamisen ainoa ilmainen lounas. Keskeistä sijoitussalkun hajautuksessa ei ole pelkästään hajauttaa sijoituksia useisiin sijoituskohteisiin vaan ennen kaikkea hajauttaa eri omaisuuslajeihin. Tusina osakesijoituksia ei vielä tarjoa tuotto-riski -suhteen kannalta optimaalista hajautushyötyä.

Perinteisesti korkosijoitukset on se omaisuuslaji jolla osakepainotteisen sijoitussalkun hajautusta nostetaan.

Ei ole kuitenkaan yhdentekevää mitä korkopapereita osakesalkun aisapariksi valitaan. Näin väittää rahastoanalyyseihin keskittyvän Morningstarin yksityistalouden kysymyksistä vastaava sijoitusjohtaja Christine Benz.

Benzin mukaan osakkeista ja korkosijoituksista rakennettuun sijoitussalkkuun voi liittyä yllättävä ansa.

”Vaikka salkku sisältäisikin näitä molempia suuria omaisuusluokkia, se ei välttämättä ole riittävästi tasapainotettu”, Benz toteaa Morningstarin artikkelissaan. Tämä johtuu Benzin mukaan siitä, että alhaisen luottoluokituksen velkakirjat, eli niin sanotut high yield -velkakirjat, ovat alttiina samoille tekijöille kuin osakkeetkin, tärkeimpänä näistä yleinen taloustilanne.

”Hätää ei ole niin kauan kuin kansantuote kasvaa ja työttömyys alenee. Mutta heti kun sijoittajat huolestuvat talouden tilasta, heillä on taipumusta hankkiutua eroon luottoluokituksille herkistä velkakirjoista samalla kertaa kuin osakkeista.”

Benzin mukaan esimerkiksi finanssikriisin yhteydessä high yield- ja kehittyvien markkinoiden velkakirjat kaikki romahtivat, koska sijoittajat alkoivat epäillä liikkeeseenlaskijoiden luottokelpoisuutta taantuvan talouden oloissa. ”Vaikka velkakirjoista koituneet tappiot jäivät osakkeita pienemmiksi, niistä ei ollut korvaamaan osakesijoitusten alamäkeä. Siten sijoitussalkun yleisen riskitason toiseksi stressitestiksi muodostuu korkosijoitukset.”

”Vaikka luottoluokituksille herkkien velkakirjojen tuotto on tyypillisesti parempi, korkean luottoluokituksen velkakirjat ovat varmempi keino osakkeisiin painottuneen salkun hajauttamiseksi”, Benz toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös