Yritysuutiset

Componenta hakee yrityssaneeraukseen – osakekurssi lähes 45% laskussa

Componenta-osakekurssi-092016
Kriisiyhtiön tilitarkastaja epäili jo alkuvuodesta toiminnan jatkomahdollisuuksia.

Valuvalmisteiden toimittaja Componenta-konsernin likviditeettitilanne on muodostunut kriittiseksi yhtiön viimeaikaisen liikevaihdon ja kannattavuuden arvioitua negatiivisemman kehityksen vuoksi.

Yhtiö ei ole onnistunut neuvottelemaan tämän tilanteen vaatimaa lisärahoitusta. Tämän seurauksena Componenta hakee emoyhtiön eli Componenta Oyj:n sekä sen seuraavat tytäryhtiöt Componenta Finland Oy:n Suomessa sekä Componenta Främmestad AB:n, Componenta Wirsbo AB:n ja Componenta Arvika AB:n Ruotsissa asettamista yrityssaneeraukseen. Samassa yhteydessä Hollannin tytäryhtiö Componenta B.V. haetaan konkurssiin. Tarkoituksena on, että Componenta Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.S. Turkissa jatkaa toimintaansa normaalisti ilman viranomaismenettelyjä.

”Componenta Oyj:llä on elinkelpoista liiketoimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Turkissa. Yrityssaneeraus luo emoyhtiölle ja sen Suomen ja Ruotsin tytäryhtiöille mahdollisuuden pääomarakenteen ja liiketoiminnan tervehdyttämiseen ja mahdollistaa saneerausmenettelyn keinoin kannattavan liiketoiminnan jatkamisen. Tarkoituksenamme on jatkaa toimintamme Turkissa normaalisti”, sanoo toimitusjohtaja Harri Suutari.

Componenta sen tytäryhtiöt Suomessa ja Ruotsissa jättävät saneeraushakemukset toimivaltaisille käräjäoikeuksille 1.9.2016. Hollannin tytäryhtiö jättää konkurssihakemuksen toimivaltaiselle tuomioistuimelle 1.9.2016.

Componenta kertoi toisen kvartaalin osavuosikatsaukseessaan, että sen tuotteiden myynti laski alkuvuoden aikana noin yhdeksän prosenttia edellisvuodesta johtuen lähinnä kaivos- ja rakennuskoneiden sekä koneenrakennusteollisuuden komponenttien heikosta myynnin kehityksestä päämarkkina-alueilla. Alumiinituotteiden myynti laski viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Myynnin lasku johtui pääasiassa halventuneista raaka-ainehinnoista.

Jo kuluvan vuoden maaliskuussa Componentan tilintarkastaja Pricewaterhouse Coopers epäili Componentan kykyä jatkaa toimintaansa. Tilintarkastuskertomuksen mukaan kriisiyhtiön toiminnan tuloksellisuus on ollut suunniteltua heikompaa, koska tuottavuus kehittyi odotettua heikommin, laatukustannukset olivat kireät ja likviditeettitilanne on jatkunut kireänä jo pitkään.

Componentan yrityssaneerausilmoitus tuli silti markkinoille yllätyksenä, sillä kurssiromahdus oli harvinaisen raju.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös