Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistökaupat uuteen ennätykseen, vuokratalokauppa käy kuumana

Kiinteistökonsultointiyhtiö Newsecin mukaan tänä vuonna rikotaan vuodelta 2007 oleva ennätys suurten kiinteistökauppojen määrässä.

Kiinteistömarkkinoiden kuumenemisen näyttää tänä vuonna erilaiselta kuin vuonna 2007.

Newsecin ennusteen mukaan kaupan volyymissä ylletään vuonna 2016 lähelle 7 miljardin euron rajaa, josta arviolta 40 prosenttia tulee vuokra-asuntotalojen kaupasta. Vuonna 2007 nämä muodostivat vain 2 prosenttia silloisen ennätyksen eli 6,3 miljardin euron kokonaismäärästä

Vuoden 2007 huipun selittävinä tekijöinä olivat kansainvälisten sijoittajien ryntäys Suomeen ja pankkien löysä lainoituspolitiikka. Silloin ulkomaalaisten sijoittajien osuus kaupan volyymistä oli noin 60 prosenttia ja velkaa kaupan kohteen arvosta saatiin jopa 70 – 90 prosenttia kaupan arvosta, Newsec toteaa.

Nyt kansainvälisten sijoittajien osuus tehdyistä kaupoista on vain noin 20 prosenttia ja lainoitusaste 50 – 65 prosenttia.

”Toimitilamarkkina ei siis tällä kertaa ole suurten kauppojen likviditeetin lisäyksessä pääosissa eikä siellä myöskään hinnoittelun osalta vielä nähdä merkkejä ylikuumenemisesta. Näkemyksemme mukaan toimitilamarkkinan sijoituskysyntä tulee ainakin seuraavan vuoden ajan pysymään vahvana ja isoja salkkujärjestelyjä tullaan näkemään lisääntyvässä määrin tänä syksynä”, Newsec toteaa.

Kiinteistökonsultointiyhtiö olettaa, ettei korkotasossa tapahdu mitään merkittävää tämän eikä ensi vuoden aikana.

Vuokra-asuntojen hintataso isoimpien kasvukeskusten vuokratalokaupoissa on noussut viimeisten kahden vuoden aikana reilusti yli 10 prosenttia eli huomattavasti omistusasuntojen hintoja enemmän.

Newsecin mukaan tässä segmentissä on odotettavissa maltillisempaa kehitystä jatkossa. ”Muuttoliikkeen aiheuttama kaupungistuminen pitää asuntotarpeen vahvana ja sijoittajat näkevät tämän segmentin melkoisen vakaana. Olemme nähneet isojen vuokratalosalkkukauppojen yhteydessä merkittävää kansainvälisen kiinnostuksen lisääntymistä, joten emme usko hintojen tässä markkinassa vielä saavuttaneen huippuaan.”

”Vuokrien kehitys näyttää olevan maltillista kaikissa segmenteissä. Asuntopuolellakin ollaan lähempänä markkinoiden tasapainotilannetta kuin vuosikymmeniin. Pienten vuokra-asuntojen kova kysyntä isommissa kasvukeskuksissa pitää niiden vuokrakehityksen ainakin lähitulevaisuudessa inflaatiotahtia korkeampana”, Newsec toteaa.

Uutisesta kertoi ensimmäisenä Rakennuslehti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös