Kumppaniblogit

Lapselle säästäminen kannattaa

Viime aikoina eri medioissa on ollut paljon puhetta lapselle säästämisestä. Lue miksi juuri lapselle säästäminen kannattaa ja miten siihen kannattaisi ryhtyä.

Aika on rahaa

Vanhan sanonnan mukaan aika on rahaa. Säästämisessä pitkäjänteisyys onkin kultaa. Varsinkin lapselle säästämisessä korkoa korolle ilmiö pääsee valloilleen, koska lapsella on enemmän aikaa odotella tuoton karttumista.

Korkoa korolle ilmiön vaikutus kasvaa eksponentiaalisesti ajan myötä. Maailman kuulun sijoittajan, Warren Buffettin varallisuudesta 95 prosenttia on syntynyt kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen. No, ei hän ollut tyhjätasku sitä ennenkään.

Todellisessa osakesijoittamisessa pitkäaikaväli edustaa lisäksi kasvavassa määrin ennustettavuutta, kun taas lyhyt aikaväli sattumanvaraisuutta. Mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä varmemmin sijoituksesi keskimääräinen vuotuinen tuotto lähenee 6,6 prosenttia.

Matkan varrella olevat tuottospurtit ja -romahdukset tasaantuvat ajan myötä tuota lukua kohti. Mikäli tämän sisäistää, voi lisäksi nukkua elämänsä yöt levollisin mielin.

Pienemmällä pidemmälle

Jos 40 -vuotias aikoo miljonääriksi eläkeikäänsä mennessä, hänen tulisi sijoittaa 178 055,53 euroa osakemarkkinoille ja antaa sijoituksen kasvaa 6,6 prosentin keskimääräistä vuotuista osaketuottotahtia, jotta hän pääsisi tavoitteeseensa.

Mikäli 20 -vuotiaalla on samat pyrkimykset, hänen ei tarvitsisi sijoittaa kuin 49 591,97 euroa ja korkoa korolle ilmiö hoitaa loput. Täytettyään 67 vuotta tämä laskennallinen sijoitus on kasvanut tasan miljoonaan euroon.

Vastasyntyneestä lapsesta leivotaankin sitten eläkemiljonääri 13 812,34 euron kertasijoituksella.

Yllä olevat esimerkit ovat toki täysin laskennallisia, mutta korko korolle ilmiön ajan myötä kasvava vaikutus on yksiselitteinen: mitä aikaisemmin aloitat säästämisen, sitä vähemmällä pääset perille. Valitettavan monen kohdalla – myös omalla – tämän seikan sisäistämiseksi menee turhan monta vuotta.

Lapselleen säästäminen on viisauden hyödyntämistä – ajoissa.

Tarkan-markan jälkeläisiä?

Esimerkin voimalla iskostettu säästämisen periaate ja toiminnallisuus saattaa myös kasvattaa lapsesta sopivasti talousviisasta jälkeläistä. Säästöistä voi olla hyötyä myös yllättävien elämänkäänteiden aiheuttamien töyssyjen tasoittamiseksi.

Raha ei tee onnelliseksi, kuten ei myöskään rahattomuus. Sopivasti iskostetulla talousajattelulla jälkeläiset saattavat kuitenkin välttyä turhilta karikoilta, kuten pikavippien aiheuttamilta pienvelkakierteiltä. Suuremmilta velkakierteiltä nyt puhumattakaan.

Einsteinin sanoin: ”korkoa korolle ilmiö on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä”.

Helppoa

Päinvastoin kuin sijoituspalvelualan ihmiset yleensä antavat ymmärtää, vaurastumisen alulle laittaminen ei ole vaikeaa. Se vaatii vain kolmea asiaa:

  1. Aloita säästäminen. Ellet aloita mikään ei muutu.
  2. Säästä pitkäjänteisesti osakkeisiin, esimerkiksi kustannustehokkaiden osakeindeksirahastojen avulla. Osakkeet tuottavat pitkässä juoksussa parhaiten ja pitkäjänteisyyden avulla pääset yhä varmemmin tavoitteeseesi.
  3. Minimoi sijoitustoimintaasi liittyvät kulut. Kulut syövät tuottoa. Vain sijoittamisessa saat enemmän, kun maksat vähemmän.

Kuluton kuukausisäästösopimus, jonka puitteissa kuukausittainen summa siirtyy automaattisesti valitsemiisi sijoitusrahastoihin, on useimmille se helpoin ja varmin tapa onnistua pitkäjänteisessä osakesäästämisessä.

Pienistä puroista…

Palkastaan on suhteellisen helppo kanavoida 3-5 prosentin summa säästöön ilman, että taloudenpito kaatuu. Vaikka tulopuoli jättäisikin toivomisen varaa.

Huomaa, että jo viisitoista (15) kuukausittaisesta lapsilisästä sijoitettua euroa tuottanee viisaamman lapsen ja tälle noin 132 551 euron ylimääräisen eläkkeen. Tämä ei vaadi syviä taskuja vaan pitkäjänteistä kärsivällisyyttä.

Katso YLEn Aamu-tv lähetys aiheesta täältä.

Laske säästölaskurilla miten sijoitukset kasvavat ajan myötä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292

Artikkeli on julkaistu alunperin Nordnetblogissa 30.8.2016.

Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös