Sijoitusideat

Laput pois silmiltä, korkosijoittaja

Korkomarkkinat näyttävät tarjoavan sijoittajalle tällä hetkellä korkean korkoriskin vastineeksi vain päänsärkyä. Korkometsästäjän kannattaa kuitenkin kääntää kaikki kivet ennen kuin jättää leikin sikseen.

Korkopaperit ovat perinteisesti olleet sijoitussalkun tasapainottava elementti, jolla osakesijoittamiseen keskittyvät sijoittajat ovat hiukan keventäneet salkun riskitasoa. Hajauttamalla sijoituksia eri omaisuusluokkiin on sijoittaja voinut kätevästi parantaa salkun tuotto-riski -suhdetta.

Erityisesti vähäriskisten maiden valtionlainat ovat olleet sijoittajien turvasatamia ja riskien kevennyksen työkaluja. Vähäriskisiä maita ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa ja ehkäpä myös Suomi.
 

Alhaisten korkojen maailmassa korkosijoitukset eivät kuitenkaan nyt vaikuta lainkaan houkuttelevalta lisältä sijoitussalkussa. Pelkkä nopea vilkaisu turvasatamina pidettyjen valtionlainojen korkotasoihin on omiaan sammuttamaan mielenkiinnon: Yhdysvaltojen 10-vuoden valtiolainan korko 1,7 prosenttia, Saksan 10-vuoden lainan korko tasan 0,0 prosenttia ja Japanin korko -0,05 prosenttia.

Eikä mielenkiintoa lisää lainkaan se tosiasia, että pitkän maturiteetin lainapapereihin liittyy aina korkoriski. Keskuspankkien nostaessa ohjauskorkoa, laskee lainapapereiden markkina-arvo kuin lehmän häntä.

Pienikin korkotason muutos voi saada paljon vahinkoa aikaan korkosalkussa. ”Tästä saatiin hiljattain ensimakua jo mm. Japanissa, jossa 10 vuoden valtionlainan korko nousi -0,29 prosentista -0,05 prosenttiin. Tappio sijoittajalle tällä lyhyellä aikavälillä oli lähes 2 prosenttia”, konkretisoi korkoriskin vaikutuksia Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

Korkosijoittajalle on siis tarjolla alhaista tuottoa kovalla riskillä. Ei kiinnosta.

Ihan näin ankea ei korkosijoittajan tilanne kuitenkaan ole. Markkinoilta löytyy nimittäin lukuisia vaihtoehtoisia korkosijoituksia, jotka tarjoavat kovan riskin vastineeksi myös tuottomahdollisuuksia.

Listataanpa muutamia.

Kiinteistösijoitusyhtiö eli REIT: Esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta löytyy paljon kiinteistöjä omistavia REIT-yhtiöitä, jotka tarjoavat reippaasti yli 10 prosentin osinkotuottoa. Teknisesti nämä ovat osakkeita, mutta korkean osinkotuoton ansiosta ne tarjoavat tuottoa vaikka osakemarkkinat sukeltaisivat. REITin tulee maksaa vähintään 90 % verotettavista tuloistaan osinkoina osakkeenomistajille.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota REIT-yhtiön rahoituslaskelmaan, sillä pelkkä tuloslaskelma ei kerro yrityksen tilanteesta kaikkea.

Yrityslainat: Tässä omaisuuserässä sijoitusten tuotto riippuu yrityslainan liikkeellelaskevan yrityksen luottoriskistä. Yrityslainat tarjoavat kuitenkin korkoriskin vastineeksi tuottomahdollisuuksia. Yrityslainoissa on mahdollista saada päälle viiden prosentin tuottoa.

Kehittyvien markkinoiden joukkolainat: Tuottotasot ovat eri luokkaa kuin esimerkiksi Saksan valtiolainan tuotto. Tähän omaisuusluokkaan liittyy kuitenkin merkittävä ”Fed-riski”. Jos USA:n keskuspankki nostaa korkotasoa, ovat kehittyvien markkinoiden lainat usein sijaiskärsijänä. Paikallisen valuutan sijoituksiin liittyy tietenkin myös merkittävä valuuttariski.

Joukkorahoitus: Uusi uljas teknologia on avannut joukkorahoitusmarkkinat. Sijoittajat voivat helposti hajauttaa joukkorahoituspalveluiden alustoilla sijoitukset useisiin joukkorahoituskohteisiin, jolloin luottoriski on pienempi. Joukkorahoituskohteet tarjoavat sekä osake- että velkasijoitusvaihtoehtoja. Tuotot voivat riskisimmissä kohteista nousta yli 10 prosentin.

Vertaislainaus: Kuten joukkorahoituksenkin kohdalla, kehittyneet alustat mahdollistavat sijoitusten hajauttamisen useisiin kohteisiin. Sijoittaja lainaa vertaislainapalvelun kautta varojaan yksityishenkilöille. Tuotto voi nousta yli 10 prosentin, mutta sijoittajan on hyväksyttävä omaisuusluokkaan liittyvä luottotappioriski.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös