Markkinakommentit

Markkinat uskovat Hillary Clintoniin

Kuva: Gage Skidmore

Kuva: Gage Skidmore

Presidenttikandidaattien radikaalisti toisistaan poikkeavat vaaliohjelmat pitävät sijoittajat kuitenkin jännityksessä.

Yhdysvaltojen presidentivaalit ovat aina monin verroin räväkämmät kuin Suomessa, mutta tällä kertaa vaalitaistelu on äitynyt jopa jenkkien mittakaavassa poikkeuksellisen likaiseksi. Vaalien toinen vaaliväittely Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä oli rumin väittely miesmuistiin.

Vaalien dramaattisuus tarjoaa toki sirkushuvia suurelle yleisölle ja vetäviä otsikoita politiikan toimittajille, mutta sijoittajat saavat kärsiä ylimääräisistä vatsapuruista.

Vaaleihin liittyvä epävarmuus on sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta nimittäin huonoin asia, väittää Sp-varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen.

”Kaksi toisistaan poikkeavaa vaaliohjelmaa, poikkeavat lakihankkeet, verolinjaukset ja talouspolitiikka luovat yrityksille tilanteen, jossa tulevaisuuden suunnittelussa joudutaan tarkastelemaan kahta hyvin erilaista skenaariota”, Vaarnanen toteaa.

Vaarnasen mukaan vaalikamppailussa erityisesti terveydenhuolto-, energia- ja finanssisektori ovat esimerkkejä toimialoista, joiden tulevaisuus näyttää erilaiselta riippuen siitä kumpi ehdokkaista valitaan presidentiksi.

Toisaalta markkinoiden epävarmuutta kuvaava osakemarkkinoiden volatiliteetti on pysynyt alhaalla. Vaarnasen mukaan sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta on hyvin poikkeuksellista, että osakemarkkinoiden volatiliteetti on pysynyt näinkin matalana vaalien alla.

”Osasyy tähän löytyy varmasti uskosta sen suhteen, että Clintonin etumatka mielipidemittauksissa kasvaa”, Vaarnanen tuumaa.

Vaalituloksesta ennusteita laativa FiveThirtyEight-sivusto antaa tilanteesta kohtuullisen selvän kuvan. Trumpin videoskandaalin jälkeen Hillary Clintonin voiton mahdollisuudet ovat nousseet hetkessä huippulukemiin.

”Trumpin valinta presidentiksi olisi näin ollen suuri yllätys ja johtaisi hyvin voimakkaisiin liikkeisiin sijoitusmarkkinoilla. Kehittyvien markkinoiden valuutat heikentyisivät voimakkaasti protektionismin nousun myötä. Pahiten tästä kärsisivät erityisesti Kiina ja Meksiko, joilla on merkittävä rooli Yhdysvaltain tavaratuonnissa”, Vaarnanen toteaa.

Trumpin valinta saattaisi heiluttaa osakemarkkinoiden lisäksi myös valuutta- ja korkomarkkinoita.

”On mahdollista, että dollari jopa vahvistuisi Trumpin valinnan myötä. Osittain tämä johtuu siitä, että sijoittajat kaipaavat likvidiä turvasatamavaluuttaa epävarmoina aikoina. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Janet Yellenin virkakausi myös todennäköisesti päättyisi pian Trumpin valinnan jälkeen, mikä nostaisi odotuksia rahapolitiikan kiristämiseksi. Trump on muun muassa kritisoinut keskuspankkia liiallisesta elvytyksestä ja löysästä rahapolitiikasta.”

Markkinat alkavat jo tuudittautua Clintonin voittoon. Vaarnasen mukaan se ei kuitenkaan ole varmaa. Brexit-äänestys ja vuoden 2000 USA:n presidentivaalit opettivatt markkinoille, että yllätyksiä saattaa tapahtua.

Katso toisen vaaliväittelyn parhaat palat tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös