Makrotalous

Rakentaminen Suomen talouskasvun moottorina

Eläkeyhtiö Ilmarisen talousennusteen mukaan Suomen talouden elpyminen vauhdittuu hieman vuosina 2016–2017.

Talouskasvun moottorina on Ilmarisen mukaan kotimaisten rakennusinvestointien kasvu. Myös viennin ennustetaan lähtevän maltilliseen nousuun, ja yritysten kasvunäkymät ovat paremmat kuin moneen vuoteen.

Ilmarinen ennustaa kuluvalle vuodelle yhden prosentin ja ensi vuodelle 1,5 prosentin talouskasvua. Talouden elpymistä vauhdittavat erityisesti viime vuonna käynnistynyt rakennusinvestointien voimakas kasvu sekä yksityinen kulutus.

”Suurelta osin kyse on asuntorakentamisesta, mutta myös liike- ja toimitilarakentaminen on kasvussa suurten kauppakeskushankkeiden vuoksi. Teollisuuden kone- ja laiteinvestoinneissa odotetaan kasvua ensi vuodelle”, sanoo Ilmarisen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Jaakko Kiander.

Yksityisen kulutuksen taustalla puolestaan on kotitalouksien vahvistuva luottamus sekä ostovoiman vakaa kehitys, jota poikkeuksellisen matalat korot ja inflaatio tukevat. Hallituksen lupaamien tuloverokevennysten ansioista ostovoima ei myöskään ensi vuonna supistu, vaikka sosiaalivakuutusmaksut kiristyvät ja palkankorotuksia ei ole luvassa.

Maailmantalouden näkymät jatkuvat kuitenkin epävakaina. Ilmarisen mukaan Euroopassa epävarmuutta lisäävät pankkisektorin ongelmat sekä Britannian päätös erota EU:sta. Heikko talouskehitys on jo pitkään vaivannut useimpia Suomelle tärkeitä vientimaita.

”Tärkeimmän markkina-alueen eli Euroopan talouksien odotetaan kuitenkin lähivuosina pääsevän kasvu-uralle. Kun samanaikaisesti kilpailukykysopimus alentaa työvoimakustannuksia, voi Suomen viennin ennustaa lähtevän ensi vuonna maltilliseen kasvuun”, Kiander sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös