Indikaattorit

Korkokäyrä jyrkkenee – tämä mittari enteilee hyvää sijoittajille

Korkomarkkinoilla korkokäyrä on jyrkentynyt viime aikoina.

Korkokäyrä kertoo markkinakorkojen tason eripituisissa korkosijoituksissa. Korkokäyrä – tai toiselta nimeltään tuottokäyrä – kuvaa siis korkojen aikarakennetta.

Yleensä korkokäyrä on loivasti oikealle nouseva, eli pitemmän maturiteetin korkopapereista sijoittaja saa paremman tuoton. Lyhyet markkinakorot määräytyvät yleensä keskuspankkien korkopolitiikan mukaan, kun pitkät korot puolestaan määräytyvät markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Koska siis keskuspankit voivat toimillaan vaikuttaa lyhyisiin korkoihin, heijastelee nouseva korkokäyrä sitä, että keskuspankit ovat elvyttävällä rahapolitiikalla painaneet lyhyet korot alas. Tällöin korkokäyrä on nouseva ja elvyttävän rahapolitiikan odotetaan vaikuttavan myönteisesti reaalitalouden aktiviteettiin.

Vastaavasti jos korkokäyrä on laskeva, ovat keskuspankit nostaneet korkoja esimerkiksi noususuhdanteen kohonneiden inflaatio-odotusten vuoksi. Laskeva korkokäyrä siis ennakoi reaalitalouden suhdannekäännettä heikompaan. Nouseva korkokäyrä ennakoi puolestaan noususuhdanteen alkua.

Viimeisen kuukauden aikana pitkät korot ovat nousseet Yhdysvalloissa ja euroalueella lyhyitä enemmän, huomauttaa Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen.

”Tämä kertoo siitä, että korkosijoittajat ovat nyt entistä luottavaisempia talouskasvun jatkumisesta ja inflaation normalisoitumisesta. Kun korkokäyrä jyrkentyy, on tämä historiassa ollut hyvä uutinen osakesijoittajille”, Komulainen opastaa.

Komulaisen mukaan talousympäristön tervehtymisestä on nyt useita merkkejä.

”Viime viikkoina sekä Yhdysvalloissa, Britanniasta ja euroalueelta on saatu odotuksia parempia talousuutisia. Yhdysvalloissa sekä Saksassa yritysten luottamusindeksit nousivat ja Britanniassa talous kasvaa melko selvästi odotuksia nopeammin, Brexit-valmisteluista huolimatta. Samalla inflaatio-odotukset ovat nousseet länsimaissa. Erityisesti euroalueella tämä on tervehtymistä epäterveestä deflaatioympäristöstä kohti n. 1,0%:n tasoja. Eli markkinakorkojen nousu on toistaiseksi hyvä uutinen, eikä uhkaa maailmantaloutta tai osakemarkkinoiden kehitystä”, Komulainen toteaa.

Taaleri seuraa tänä ja ensi vuonna entistäkin tarkemmin korkokäyrän kehitystä.

”Mikäli korkokäyrä muuttuu laskevaksi, on syytä oikeasti pelätä taantumaa ja osakkeiden vuosikymmen on tällöin todennäköisesti ohi. Eli mikäli Yhdysvalloissa 2v. korot nousevat korkeammalle kuin 10v. korot, on syytä huolestua. Nyt siitä ei siis vielä ole merkkejä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös