Oma talous

Maksukorttiturvallisuus koskee kaikkia

Maksukorttiturvallisuus tulisi ottaa tosissaan. Nopeasti kehittynyt maksuteknologia on lisännyt uusia mahdollisuuksia, myös väärinkäytöille ja petoksille.

Maksukorttiturvallisuus tulisi ottaa yhtä tosissaan kuin vaikkapa liikenneturvallisuus. Nopeasti kehittynyt maksuteknologia on lisännyt paljon uusia kuluttamisen mahdollisuuksia, mutta samalla se on luonut otollisen maaperän myös väärinkäytöille ja petoksille. Väärinkäytöksiltä pystyy kuitenkin suojautumaan tehokkaasti, kun ymmärtää riskit ja suojaa maksukortin.

Pelkkä PIN-koodin suojaaminen ei riitä

Maksukortin rikolliseen väärinkäyttöön riittää periaatteessa korttitietojen joutuminen vääriin käsiin. Korttitietojen joutuminen rikollisille voi tapahtua joko elektronisesti tai siten, että ulkopuolinen näkee kortin tiedot eli kortin numeron, voimassaoloajan sekä kortin takana olevan varmennenumeron. Maksukortin huolellisella käsittelyllä pyritään välttämään korttitietojen joutumista fyysisesti vääriin käsiin.

Kortin PIN-koodia ei pidä missään tapauksessa säilyttää kortin yhteydessä, ja kortin suojalukua näppäiltäessä on tunnusluvun suojaaminen erityisen tärkeää. Kuitenkin maksukortti on väärinkäytettävissä ilman PIN-koodia, esimerkiksi internetissä.

PIN-koodin suojaamisen lisäksi korttia ei pidä luovuttaa pois näkyviltä. Nykyteknologialla korttitietojen kopioiminen ei vie kuin sekunteja, joten varsinkin matkustaessa tulee olla tarkkana kortin kanssa. Onneksi teknologia on tuonut mukanaan myös maksuturvallisuutta lisääviä ratkaisuja, kuten pin-koodia vaativat maksupäätteet, joita asiakas voi käyttää ilman, että korttia tarvitsee luovuttaa.

Aseta kortillesi käyttörajoitukset

Varsinkin nettiostosten lisäännyttyä maksukorttitietoja on eksynyt rikollisille tietovuotojen yhteydessä. Tietovuodon uhriksi joutumista ei voi aina estää, mutta riskiä voi kuitenkin pienentää, ja seurauksia lieventää:

Kortin käytöstä voi tehdä turvallisempaa jo kotoa käsin. Maksukortille kannattaa asettaa päivittäiset käyttörajat ennen kortin käyttöönottoa. Käyttörajoilla voi rajoittaa päivittäisiä korttiostoja, käteisnostoja ja verkko-ostoksia. Väärinkäyttötapauksissa vahingot ovat yleensä sitä pienempiä, mitä pienemmät käyttörajat kortille on asetettu. Käyttörajat kannattaa pitää matalina, koska niitä on helppo muuttaa tarvittaessa esimerkiksi mobiilipankissa.

Geoblocking päälle ja tarkkaavaisuutta nettishoppailuun

Helppo, mutta hieman tuntemattomampi tapa lisätä korttiturvallisuutta, on määritellä kortille maarajoitus. Geoblocking- eli maarajoitus tarkoittaa kortin käytön rajoittamista tietyssä maassa tai maanosassa niin ettei korttia voi käyttää siellä. Maarajoitus on tehokas siinä mielessä, että tietomurroissa kortin tietoja käytetään usein rikollisiin tarkoituksiin ulkomailla. Useimmiten kortin käytön voi rajata kotimaahan, Pohjoismaihin tai Eurooppaan. Rajoituksen voi asettaa verkkopankissa, ja rajoitusta voi muuttaa esimerkiksi matkan ajaksi.

Tietomurron uhriksi voi joutua esimerkiksi verkko-ostoksilla. Käytännössä mikä tahansa sivusto voi tulla hakkeroiduksi joten kannattaa aina kiinnittää huomiota sivustoihin, joille antaa korttitietonsa. Luottokortti on turvallinen tapa maksaa verkko-ostoksia, sillä väärinkäyttötapauksissa luottokorttiyhtiöllä on vastuu siitä, että tilattu tuote toimitetaan perille.

Verkko-ostoksissa kenties suurin riski piilee huijariverkkokaupoissa. Ennen kuin syöttää korttitietonsa sivustolle, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

  • Tarkista kaupan Y-tunnus, kotipaikka ja verkkokaupan saama palaute: yleensä epäluotettavista verkkokaupoista varoitellaan netissä
  • Ovatko verkkokaupan hinnat realistisia? Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta – se tuskin on totta
  • Tarkista, onko sivusto suojattu, eli https–sivusto, joka on yleensä turvallinen sivusto
  • Ole tarkkana, mihin sitoudut, sillä korttitiedoilla voi ostaa myös kuukausimaksullisia palveluita, jotka veloitetaan automaattisesti tililtä.

Artikkeli on julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi-sivuston talousblogissa.

Kommentoi
Ylös
>