Blogit

Kuinka hyvin tunnet Warren Buffettin?

Warren Buffet
Omahan oraakkeliksi tituleerattu Buffett johtaa vielä 85-vuotiaana monialayritystään Berkshire Hathawayta ja on kiistatta yksi maailman menestyneimpiä sijoittajia.

Paitsi menestyksestä sijoitusmaailmassa, on hän tunnettu myös maanläheisyydestään sekä terävästä huumorintajustaan ja nokkelasta sanailustaan.

Seuraavaksi 10 faktaa tästä aikamme sijoitusvelhosta. Tiesitkö jo nämä?

Alkuperäisen englanninkielisen artikkelin löydät täältä.

  1. Vuonna 1996 Berkshire Hathawayn B sarjan osakkeeseen sijoitettu 10 000 dollaria on tänä päivänä arvoltaan 60 000 dollaria. A osakkeen arvonnousu on vielä huimaavampi: vuonna 1964 se maksoin osakkeelta 19 dollaria ja vuoden 2015 loppuun mennessä sen arvo oli jo huimat 155 dollaria.
  2. Buffett ei omista esimerkiksi Googlen kaltaisia menestyneitä teknologiayrityksiä, koska hänen sijoitusfilosofiaansa kuuluu välttää sellaisia yrityksiä, joita hän ei täysin ymmärrä. Lähimpänä teknologiaa on Berkshiren nykyinen omistus IBM:stä, johon Buffett luottaa, vaikka se onkin tähän mennessä ollut tappiollinen. Berkshire Hathawayn portfolioon kuuluu nykyään myös Apple, mutta Buffettin mukaan se sijoitus tehtiin ilman hänen vaikutustaan.
  1. Buffett on asunut lähes koko ikänsä samassa, melko vaatimattomassa talossa Nebraskan Omahassa.
  1. Hän myöntää auliisti virheensä ja on jopa avoimesti kertonut, että Berkshire Hathawayn ostaminen lukeutuu yhdeksi niistä. Suuri tekstiilialan yritys kamppaili ongelmien kanssa jo Buffettin rahaston ostaessa sen 1960-luvun alussa, eikä Buffett tiennyt alasta mitään. Lopulta tekstiilipuoli lopetettiin vuonna 1985, mutta Buffett piti kuitenkin yrityksen nimen.
  1. Buffettia ei hyväksytty opiskelemaan Harvardiin, mutta hän opiskeli Columbiassa, jossa tapasi mentorinsa Benjamin Grahamin. Grahamia pidetään arvosijoittamisen isänä ja Buffett on monesti kertonut, että juuri Graham antoi hänelle eväät tulla todelliseksi sijoittajaksi.
  1. Buffett on aina liputtanut hyvin hoidettujen vakuutusyhtiöiden puolesta ja Berkshiren pitkäaikaisin sijoitus onkin vakuutusyhtiö Geico. Berkshire osti suuren osuuden yhtiöstä 1976, kun yhtiö kamppaili lähellä konkurssia. Puolessa vuodessa osakkeen arvo nelinkertaistui ja vuonna 1996 Berkshire osti koko vakuutusyhtiön.
  1. Buffett on tehnyt töitä myös lehdenjakajana, mitä hän on kutsunut yhdeksi lyhytaikaiseksi kokemuksekseen rehellisestä työstä. Tänä päivänä Berkshire Hathaway omistaa yli 30 sanomalehteä ympäri maan.
  1. Vahva brändi, suuri markkinaosuus, edullinen kustannusrakenne ja kilpailijoiden hankala pääsy toimialalle ovat Buffettille tärkeimmät kriteerit yrityksen valinnassa. Myös kyvykäs johto on tärkeä, muttei top-listan kärjessä. Buffet onkin sanonut ostavansa vain niin loistavia yrityksiä, että idioottikin onnistuisi niitä johtamaan, sillä ennemmin tai myöhemmin niin kuitenkin tapahtuu.
  1. Berkshire Hathaway on maksanut osinkoa ainoastaan kerran vuonna 1967 ja Buffettin mukaan se oli virhe. Hänen strategiaansa sitä vastoin kuuluu investoida kertyneet voitot mieluummin takaisin yritykseen ja uusiin hankintoihin. Vuosien saatossa yhtiö on kuitenkin jakanut voittojaan osakkeenomistajille omien osakkeiden takaisinostoilla.
  1. Buffet ilmaisee itseään musiikillisesti soittamalla ukulelea. Hän on soittanut niin yhtiökokouksissa kuin Jon Bon Jovin kanssa. Nämä löydät Youtubesta…

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös