Kasvuosakkeet

Inderes listasi Helsingin pörssin kovimman tuloskasvattajat

Kovimmat tuloskasvattajat ovat pörssin pienyhtiöitä.

Inderes selvitti Helsingin pörssin kovimpia liikevoiton kasvattajia vuosina 2016 – 2018 Inderesin tulosennusteiden perusteella. Analyysitalo laittoi liikevoiton, sisältäen kertaerät, kasvattajat keskimääräisen liikevoiton kasvunopeuden (CAGR:n) perusteella suuruusjärjestykseen.

Liikevoiton kasvunopeus ei kuitenkaan kerro kaikkea. ”On hyvä huomioida, että lähtövuoden 2015 matala taso voi nostaa lukeman todella suureksi. Esimerkiksi Marimekolle vuosi 2015 oli suhteellisen heikko. Myös yrityskaupat saattavat vaikuttaa kasvuun, esimerkiksi Scanfilin tapauksessa”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Lisäksi sijoittajan on tärkeää muistaa, että korkeampaan kasvuun liittyy useissa tapauksissa myös heikompi näkyvyys ja korkeampi riski. ”Esimerkiksi Zeeland Familyn liikevaihdosta suurin osa on kertaluonteista, jolloin tulevaisuuteen ennustaminen on haastavaa.”

Sijoittaja joutuu myös maksamaan kasvusta, sillä kymmenen nopeimmin kasvavan yhtiön p/e-kerroin on keskimäärin noin 19x.

Listan kymmenen suurimman kasvajan joukkoa yhdistää yksi asia: yhtiöiden pieni kokoluokka. Inderesin mukaan ainoastaan Konecranes on yli miljardin euron liikevaihtoa harjoittava yritys.

Kasvu on pienyhtiölle usein helpompaa. ”Pienten yritysten on lähtökohtaisesti helpompi kasvaa hitaamman kasvun ympäristössä, koska niiden riippuvuus yleisestä markkinakehityksestä on vähäisempää kuin suuryrityksillä”, Inderes toteaa.

Listan kärjessä komeilevan Pihlajalinna kuuluu käynnissä olevan sote-uudistuksen kiistattomiin voittajiin ja analyysitalo näkee yhtiön pidemmän välin näkymät hyvin suotuisina. ”Väestön ikääntyminen, sosiaali- ja terveydenhuoltomenojen kasvu yhdistettynä lisääntyvään määrään sote-ulkoistuksia antaa vahvan myötätuulen Pihlajalinnan kasvutarinalle.”

Verkkokauppa.com pystyy puolestaan ketterän, digitaalisen liiketoimintamallinsa tehokkaaseen myyntiin, kaapaten osuuksia suuremmilta kivijalkakaupoilta kilpailukykyisillä hinnoillaan.

Comptel on Inderesin mukaan mukaan mielenkiintoisessa kasvuvaiheessa. ”Yhtiön pitkän aikavälin kasvu- ja kannattavuusnäkymää tukee se, että Comptelin nykyiset tuotteet ovat edelleen hyvässä vedossa, markkinan kysyntäfundamentit vahvoja ja lisäksi yhtiöllä on putkessa useita kiinnostavia tulevaisuuden kasvutuotteita (FWD, Monetizer, Fastermind ja virtualisointi).”

YritysEBIT CAGR 2016P/E 2017e
Pihlajalinna91%26
Detection Technology64%17
Marimekko62%16
Zeeland Family57%8
Verkkokauppa.com54%20
Bittium48%45
Uutechnic38%11
Konecranes37%22
Comptel36%21
Scanfil34%10

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös