Makrotalous

Italia uhkaa koko euroaluetta

Italiassa eurokriittinen ja populistinen Viiden tähden liike saattaa nousta valtaan. Italian euroero olisi vakava uhka koko euroalueen olemassaololle, arvioi Nordean pääanalyytikko.

Ensi vuoden raskas vaalikalenteri voi johtaa ikäviin yllätyksiin euroalueella. Suurimmissa euromaissa, Ranskassa, Saksassa ja luultavasti myös Italiassa äänestetään politiikan suunnasta. Kaikissa maissa populistiset liikkeet ovat lisänneet kannatustaan.

Euroalueen suurin poliittinen riski löytyy Italiasta, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

”Populistien pääseminen valtaan on täysin mahdollista, ja maa on riittävän suuri uhkaamaan koko euroaluetta. Kalenterin mukaan seuraavat vaalit järjestettäisiin vasta vuonna 2018, mutta entisen pääministeri Renzin eron jälkeen vaalit viimeistään ensi kesänä näyttävät nyt todennäköisiltä”, Gerich toteaa Nordean lehdistötiedotteessa.

Populistinen Viiden tähden liike (M5S) voi hyvin nousta seuraavissa vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. ”Gerichin mukaan heidän ydinlupauksiinsa kuuluu kansanäänestyksen järjestäminen Italian eurojäsenyydestä. Vaikka he eivät yksin yltänekään enemmistöön parlamentissa, käytännössä kaikki nykyiset merkittävät oppositiopuolueet ovat eurokriittisiä. M5S voi siis hyvin löytää riittävästi tukea toteuttaakseen lupauksensa eurokansanäänestyksestä.”

Toistaiseksi euron kannattajia on Italiassa kuitenkin selvästi enemmän kuin euroeroa haluavia. Nordean pääanalyytikon mukaan mielipidetiedustelujen luotettavuus on kuitenkin romahtanut viimeaikaisten tapahtumien jälkeen. ”Lisäksi jo kansanäänestyksen toteutuminen todennäköisesti veisi valtionlainamarkkinat uusiin kriisitunnelmiin.”

Eurokansanäänestyksen riski rahoitusmarkkinoille olisi se, että Italian 10-vuotinen valtionlainakorko voisi nousta usealla prosenttiyksiköllä. Gerichin mukaan Saksan vastaava korko painuisi takaisin pakkaselle ja eurodollari romahtaisi alle pariteettiin. ”Osakemarkkinoiden tappioita mitattaisiin kaksinumeroisilla prosenttiluvuilla.”

Gerichin mukaan pidemmän aikavälin seuraukset riippuisivat kansanäänestyksen tuloksesta. Italian euroero uhkaisi koko euron tulevaisuutta. Eurokriisi 2.0 voi iskeä jo 2017.

Toistaiseksi Italian valtiolainan korko on pysynyt matalana. Korko on kuitenkin jonkin verran jo noussut syksyn ennätysalhaisista lukemista. Ennen Euroopan keskuspankin aloittamia velkakirjaostoja maan korkotaso kävi jopa yli kriittisenä pidetyn seitsemän prosentin.

Italia valtiolaina korko

1 kommentti

1 kommentti

  1. SalkunRakentaja

    21.12.2016 at 10:34

    Italia velkaantuu ja ja pankit ovat kuralla.
    https://twitter.com/Inderes/status/811466842418069504

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös