Kasvuosakkeet

Näin analysoit kasvuyrityksen osavuotiskatsauksen – katso video

Kasvusijoittajan tulee seurata omistuksiaan, koska jos kasvu hiipuu on edessä myynnin paikka. Tästä videosta näkee miten osavuotiskatsaus tulisi analysoida.

Nyt kun yritysten tuloskausi on täydessä vauhdissa, voi olla hyvä katsoa mihin tuloksissa tulisi keskittyä. Pitkäaikaisen kasvusijoittajan tulisi keskittyä pitkäaikaiseen kasvuun. Pitkän ajan kasvun muutokset ovat varteenotettavia viestejä siitä, että osakkeesta tulisi irroittautua.

Luonnolliseen variaatioon ei saa reagoida liian voimakkaasti

Ongelmana on, että neljännesvuosi on kovin lyhyt aika. Sijoittaja tekee helposti liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä lyhyen aikavälin heilahtelujen pohjalta. Kaikessa datassa on variaatiota, ja niin on myös yritysten tuloksissa. Niihin saattaa sisältyä kertaluontoisia eriä ja yrityskauppoja, jotka aiheuttavat heiluntaa yksittäisten vuosineljännesten tuloksiin. Sijoittajan, joka liikkuu näiden heilahtelujen mukana on vaikea päästä kiinni nauttimaan pitkäaikaisen kasvun hedelmistä. Osakekurssit heiluvat lyhyellä aikavälillä voimakkaasti ja kasvuyritysten arvostukset ovat yleensä korkealla tasolla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liian helposti reagoiva kasvusijoittaja altistuu sattuman vietäväksi.

Pitkäaikaisen kasvun hiipuseen on tärkeä reagoida voimakkaasti

Toisaalta kasvun loppuminen näkyy voimakkaana alaspäin suuntautuvana reaktiona osakkeen kurssissa. Näin ollen kasvusijoittajan tulisi seurata yrityksen liiketoiminnan kehittymistä ja tarpeen tullen olla valmis irtautumaan osakkeesta. Näin ollen olennainen kysymys osavuotiskatsauksen kohdalla on, että mikä on lyhyen ajan variaatiota ja mikä on aitoa pitkän ajan kasvun loppumista. Tähän kysymykseen saa vastauksen laittamalla tuloksen pitkän ajan kontekstiin. Se tarkoittaa sitä, että katsotaan miten julkaistu osavuotiskatsaus istuu yrityksen pitkäaikaisen kasvun trendiin. Se tehdään siten, että vuoden välein olevia datapisteitä verrataan keskenään tarpeeksi pitkältä aikaväliltä. Tämä video näyttää miten se tehdään käytännössä. Videolla näytetään miten pitkäaikainen kasvusijoittaja suhtautuu eilen yöllä julkistettuun Alphabetin osavuotiskatsaukseen.

 

Vastuunrajoitus: kirjoittaja omistaa Alphabetin osakkeita. Tämän videon tarkoitus on ennen kaikkea herättää ajatuksia datasta ja datan käsittelystä, eikä sitä tule tulkita suorana sijoitusohjeena. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös