Makrotalous

Teknologiateollisuus: Suomessa ei kannata investoida

Panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen on Suomessa hiipumassa, ja Teknologiateollisuus ry:n mukaan Suomen verojärjestelmä ei kannusta investointeihin.

Panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen on Suomessa hiipumassa, ja Teknologiateollisuus ry:n mukaan Suomen verojärjestelmä ei kannusta investointeihin.

Elinkeinoelämän keskusliiton tilastojen mukaan yritysten investoinnit ovat laskeneet selvästi vuoden 2007 huipputasosta.

Teknologiateollisuus ry on erityisen huolestunut tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien hiipumisesta.

”Teollisuuden pitkään odotettu toipuminen kasvun tielle on toteutumassa. Teknologiateollisuuden yritykset arvioivat kiinteiden investointiensa kasvavan tänä vuonna. Huolestuttavaa on kuitenkin, että teollisuuden tutkimus- ja tuotekehitystoiminta supistui jälleen viime vuonna. Myös viennin vaatimaton kehitys aiheuttaa huolta”, järjestö toteaa tiedotteessaan.

”Suomi voi menestyä vain osaamisella. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestoinnit (tki) ovat elinehto Suomen kilpailukyvylle”, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen painottaa.

Suomen verojärjestelmä ei Teknologiateollisuuden mukaan kannusta investointeihin.

Valtiovarainministeriön verotyöryhmä ei kuitenkaan ehdottanut helmikuun alun raportissaan investointeja tukevia uudistuksia yritysverotukseen. ”Näitä jäimme odottamaan. Myös kilpailu verokannoilla on taas käynnissä. Suomessa verokannustimia yrityksille ei juuri ole”, Teknologiateollisuuden veroasiantuntija Maria Volanen toteaa.

Turusen mukaan pitkän aikavälin sitoutuminen ja ennakoitavuus lisäsivät Suomen houkuttelevuutta investointien kohdemaana ja yritysten sijoittautumisvaltiona sekä vauhdittaisi kasvua ja uudistumista.

Taloustutkimus on selvittänyt Teknologiateollisuuden toimeksiannosta yritysten investointitarpeita ja millainen yritysveromalli kannustaisi yrityksiä investoimaan Suomeen. Yli 90 prosenttia yrityksistä näkee tarvetta kiinteisiin investointeihin sekä peräti 95 prosenttia henkilöstöön ja osaamiseen.

Tarpeita siis on, mutta rahoituspula rajoittaa. Kyselyyn saatujen vastausten mukaan peräti 60 prosentilla 1-10 henkilöä työllistävistä ja 45 prosentilla 10-50 henkilöä työllistävistä yrityksistä on ollut vaikeuksia saada tarvitsemaansa investointirahoitusta.

Turusen mukaan Suomessa on leikattu viime vuosina yrityksille suunnattua ja yritysvetoista tuotekehitysrahoitusta.

”Tämä linja poikkeaa selvästi monien verrokkimaiden toimenpiteistä. Rahoitusta tulisi ohjata Tekes-tukiin, mutta myös tukemaan yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita rakentamaan uudenlaista innovaatio- ja tutkimusyhteistyön kumppanuusmallia. Globaaleilla yrityksillä, pk-yrityksillä ja startup-yrityksillä on oma roolinsa arvoverkoissa. Kaikkia tarvitaan kasvuun”, Turunen korostaa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös