Arvo-osakkeet

Orava Asuntorahasto ei ole osinkokone

Todellisuus ja tavoitteet eivät kohtaa Orava Asuntorahaston osinkopolitiikassa.

Hypo-pankin riskienhallintajohtaja Mikko Huopio varoitti viime viikolla asuntorahastojen riskeistä.

”Asuntorahastoja on markkinoilla hyvin monenlaisia. Siellä on sellaisia rahastoja, jotka hoitavat asiansa hyvin. Mutta sitten on myös toisenlaisia rahastoja, joissa tuotto maksetaan sellaisista varoista, joita ei oikeasti ole vielä olemassa, esimerkiksi oletetusta asuntojen arvonnoususta”, Huopio totesi Ylen haastattelussa.

Huopion mukaan hälytyskellojen pitää soida, jos sijoittaja ei itse ymmärrä, miten rahaston tuotot kertyvät. ”On hyvin tärkeää ymmärtää tapa, jolla asuntorahasto kerryttää tuottonsa ja jakaa sijoittajille.”

Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kuvailee osaa asuntorahastoista ”äärimmäisen huonoiksi”. ”Voi sanoa suoraan, että joskus ollaan jopa huijauksen rajamailla.”

Asuntorahastoissa sijoittajan pitää siis tarkkaan selvittää, kuinka vankalla pohjalla rahaston osinkopolitiikka on.

Orava Asuntorahasto tavoittelee kovaa osinkotuottoa

Esimerkiksi REIT-muotoinen kiinteistörahasto Orava kertoo tavoitteenaan olevan peräti 7-10 prosentin osinkotuoton nettovarallisuudesta. Lisäksi Orava lupaa tarjoavansa tätä hunajaa neljä kertaa vuodessa.

Oravan oikaistu nettovarallisuus oli syyskuun lopussa 10,49 euroa osakkeelta eli esimerkiksi seitsemän prosentin osinkotavoitteella osingon pitäisi olla 0,73 euroa. Tämän hetken pörssikurssilla (5,10 euroa) osinkotuoton pitäisi olla siis yli 14 prosenttia.

Totuus on kuitenkin jotain ihan muuta.

Yhtiö on joutunut nimittäin tuottamaan osinkohunajaa kaipaaville sijoittajille pettymyksen. Marraskuussa se ilmoitti, että sillä on ”kohtuullista vähäisemmät edellytykset päästä lähelle 10 prosentin oman pääoman tuottotavoitettaan vuonna 2016”.

Viime perjantaina yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kertoi ikäviä uutisia maksettavasta osingosta.

Orava kertoi arvioivansa neljännen vuosineljänneksen tuloksen olevan noin -0,4 miljoonaa euroa ja koko tilivuoden tuloksesta noin +1,6 miljoonaa euroa. Tuloskehitystä selittää ennen kaikkea asuntosalkun neljännen vuosineljänneksen negatiivinen arvonmuutos ja hoito- ja korjauskustannusten lähinnä kausivaihtelusta johtuva nousu.

Orava arvioi emoyhtiön tuloksen perusteella voitonjakokelpoisten varojenmuodostuvan noin +1,2 miljoonaksi euroksi, mistä johtuen vuonna 2017 yhteensä maksettavan osingon arvioidaan voivan olla korkeintaan 0,12 euroa osakkeelle.

Rankka osinkopettymys

Eli viimeisimmällä kurssinoteerauksella laskettuna osinkotuotto jää vaivaiseen 2,4 prosenttiin.

Analyysitalo Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen arvioi perjantaina, että Oravalla on edellytykset yltää kuuden prosentin kokonaistuottoon lähivuosina, mutta Inderes haluaa yhtiöltä selkeitä näyttöjä negatiivisen tulostrendin käänteestä ennen kuin olemme valmiita hyväksymään osakkeelle merkittävästi nykyistä korkeamman arvostustason.

Kinnusen mainitsema kokonaistuotto tarkoittaa osinkojen ja nettovarallisuuden yhteissummaa. Pelkkä osinkotuotto on Kinnusen arvion mukaan 3,8 prosenttia tänä vuonna.

Oravalla ei ole siis käytännössä minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä pelkästään osinkotuotossa tavoittelemaansa 7-10 prosentin tuottoon nettovarallisuudesta.

Jotta osinkosijoittaja voisi innostua tällaisesta asuntorahastosta, on syytä perehtyä siihen miten yhtiön tulos ja kassavirta syntyy. Esimerkiksi Oravan tulos muodostuu kahdesta tekijästä asuntojen vuokratuotoista ja asuntojen arvonmuutoksesta. Kassavirtaan arvonmuutoksilla ei ole tietenkään mitään vaikutusta.

Ja osingot maksetaan aina viime kädessä kassavaroista.

Oravan viimeisimmän osavuosikatsauksen rahavirtalaskelma paljastaa, että liiketoiminnasta kertyneet nettorahavirrat olivat viime vuoden kolmella ensimmäisellä kvartaalilla negatiiviset -261 miljoonaa euroa! Kun kaiken lisäksi yhtiö käyttää varoja sijoituskiinteistöjen hankintaan, täytyy sen nostaa vieraan pääoman ehtoista lainaa. Eli siis yhtiö velkaantuu lisää.

Oravan maalailemalle 10 prosentin osinkotuottoon nettovarallisuudesta ei ole siis mitään mahdollisuuksia.

Oravan puolustukseksi on tosin mainittava, että se kertoo sivuillaan myös osinkoon liittyvistä riskeistä seuraavasti:

”Sijoittamista harkitsevan on syytä ottaa huomioon, että Orava Asuntorahaston osakkeisiin sijoittamiseen liittyy riskejä. Osinkoa ei välttämättä pystytä jakamaan tavoitellusti ja osakkeen markkinahinta Helsingin Pörssissä saattaa vaihdella huomattavasti asuntomarkkinatilanteen, sijoittajien odotusten, hinnan muodostukseen ja likviditeettiin liittyvien epävarmuustekijöiden, liiketoiminnan tuloksen ja kehityksen muutosten sekä liikkeeseen laskettavien uusien osakkeiden johdosta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös